Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Äpplen som på mormors tid

Marie Pallhed


Äppeltips
Äppelmos är gott på gröten, som fyllning i tårtor och till efterrätter. Smaksätt gärna moset med essenser, t ex banan, pistage eller päron. Eller blanda i pepparrot och serveratill kött. Äppelmos går bra att frysa. Frysta äppelklyftor passar utmärkt i äppelkakor och efterrätter under vintern. Frys äpplena skalade och urkärnade i klyftor eller förväll klyftorna i lättsockrad lag med citronsaft eller citronsyra. Citronen gör så att äpplena inte mörknar. Frys i plastburkar eller påsar. Äppeljuice pressas enkelt i egen råsaftcentrifug. Juicen går bra att frysa. Blanda gärna äpplen och morötter. Svenska äpplen har tunnare skal och behöver därför inte alltid skalas. Tips på hösten. Blanda gärna olika sorters äpplen i t ex äppelkakan eller moset för att förhöja smakupplevelsen. Något äpple har mer syra och ett annat mer sötma.
Matbloggaren Kinna Jonsson började intervjua sin kunniga mamma Märtha som tagit
tillvara generationers handskrivna recept. Tillsammans dokumenterade de recepten och
samlade allt i två böcker om Mormors Mat.
 
MAT. Min mormor kunde det. Min mamma kan det också och själv fick jag tidigt lära
mig principen: Att laga vardagsmaten får inte ta längre tid än en halvtimma.
Orden är Kinna Jonssons, känd matbloggare om mormors mat på kinnasblogg.blogspot.se
 
– Jag är uppvuxen på landet. Mina föräldrar hade lantbruk och det var mycket jobb hela
tiden. Hade aldrig fungerat att – i vardagen - lägga ner mer än 30 minuter i köket.
Det är alltså inget nytänk a la 2012 att tillaga middagar på kort tid. Tvärtom. Förr kunde
man detta med att effektivt ta tillvara och laga till.
 
– Vår familjs matkultur byggde och bygger på det som står att läsa i min mormors
omsorgsfullt handskrivna kokböcker. Böcker med bokomslag av vaxduk. Och i dessa har
mormors mamma också skrivit. Och hennes mamma. Det finns fem generationers recept
nedtecknade här. De äldsta är skrivna 1852.
En kunskap som genom tradition bevarats i generationer och som nu helt plötsligt är
högsta mode: Mormors Mat. Men det var inget Kinna visste skulle ske när hon startade
sin matblogg 2005.
 
– Nej det fanns inte i min vildaste fantasi att det skulle bli trendigt att blogga om
mormors mat. Men jag kände att jag ville förmedla denna fantastiska rikedom, alla gamla
recept, hur man tar tillvara mat och matrester, konservering och säsongsmat, närodlat
etc. Mormors kunskap helt enkelt.
 
Kinna började intervjua sin kunniga mamma, dokumentera recepten och samla allt i två
böcker om Mormors Mat. Dessutom är hennes populära blogg ett sätt att inspirera andra
att pröva på ett gammaldags sätt att hantera och laga mat.
 
– Mat ska vara enkel med få ingredienser som smakar. För många smaker tar ut varandra
tycker jag.
 
– Vill också inspirera till ett minskat matsvinn. Tycker det är helt onödigt att slänga rester
när man kan göra så många goda rätter istället.
 
 
 

 

Kinna Jonsson
Foto. pressbild
Kinna Jonsson Foto. pressbild

Foto. Pressbild Klefstad förlag
Foto. Pressbild Klefstad förlag

Publicerad: 12. november 2013 02:18
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få lokala nyheter
från Lokaltidningen Trelleborg

Startsidan just nu