Åtta miljoner ska rädda ridklubbarna

Anna Nordstrandh: "Vi är medvetna om situationen"

TRELLEBORG. ?Anna Nordstrandh (S), ordförande i fritidsnämnden, säger att politikerna är väl medvetna om ridskolans svåra situation och att man vill skjuta till medel i 2016 års budget.
– Vi ser problemet och är överens om att vi måste göra något för ridsporten i kommunen, annars kanske det inte finns några ridklubbar kvar om ett par år, säger Anna Nordstrandh.
Inför kommande budgetprocess har nämnden äskat närmare åtta miljoner kronor till ridklubbarna i kommunen.
– Det är kärva tider för hela kommunen, så vi får se hur mycket det landar i. I dags­läget kan jag inte lova något.
– Vi har avsatt 500 000 kronor extra till ridsporten i år, och vi förstår att det bara räcker till att släcka bränder. Förslaget som vi fört fram i budgetdialogen är en långsiktig plan.

Drift och underhåll
Anna Nordstrandh säger att avsikten är att hjälpa till med drift och underhåll, precis som Trelleborgs Ryttarförening önskar. Men hur det ska göras och i vilken omfattning återstår att se när budgeten är förhandlad i juni.
– Kommunen ska i alla fall inte äga hästarna, det vi kan hjälpa till med är själva anläggningen. Så att föreningen kan ägna sig åt det de är duktiga på och slipper tänka på det som inte rör själva verksamheten.
Varför är det viktigt att satsa på ridsporten?
– För att det är en sport som i till stor del riktar sig till flickor. Men det ska även vara en sport som kan vara till för alla, till exempel för funktionshindrade eller som rehabilitering.

”Till för alla”
Tidigare i år gav kommunfullmäktige fritidsnämnden en miljon kronor till den så kallade ”Trelleborgsmiljonen”. Syftet med den satsningen är att verka för ett mer jämställt idrottsliv, där tjejer och killar kan delta på lika villkor.
– Vi är väldigt glada för den satsningen, idrott ska vara till för alla. Och det är också därför vi vill göra en extra satsning på ridsporten, säger Anna Nordstrandh.
Budgeten för 2016 ska klubbas i kommunfullmäktige i juni.

null

Publicerad 20 May 2015 05:30