Polisanmäler hatstorm efter inslag om gamlas mat

Hatstorm utan dess like mot socialnämndens ordförande

Av
Anders Bergquist

Anders G Bergquist

TRELLEBORG. När SVT Nyheter Skåne granskade maten till de dementa i Trelleborgs kommun kom det fram att en del gamla bara fick en tallrik fil, lite gröt eller ett par mackor som kvällsmat. För detta fick de betala 43 kronor, sades det i inslagen. Nyheten har skapat en hatstorm mot socialnämndens ordförande Lennart Höckert (S), och nu har kommunen polisanmält inlägg på hans facebooksida.
– Det är inte okej att hota, eller skriva att man vill att han ska dö i en stroke, säger Malin Ekblad, som är säkerhetschef i Trelleborgs kommun.
Det är framförallt på Lennart Höckerts privata Facebooksida som hoten och hatet förekommer. När Lokaltidningen kontrollerar på måndagseftermiddagen ligger 81 meddelanden synliga till en artikel han har lagt ut. Alla handlar om de äldres mat och många anspelar på socialnämndens ordförandes egen vikt och till exempel önskningar om att han ska lida och drabbas av sjukdomar.
– Jag har inga som helst synpunkter på tv-inslagen, det är bra att vi lever i en demokrati där makthavare granskas, och det är helt i sin ordning att också debattera vad man vill. Här har man dock gått över alla gränser och tillsammans med kommunpolisen Mats Rindborn Grahl har vi gått igenom inläggen och polisanmält, förklarar Malin Ekblad.

Hon poängterar att det som är förbjudet i vanliga livet också är det i sociala medier.
Vilka brottsrubriceringar det rör sig om är ännu inte klart, men de som använt sina egna facebookkonton riskerar att bli kontaktade av polisen.
Strax innan jul avgick Skurups socialdemokratiska kommunalråd Peter Esbjörnsson efter en massiv hatkampanj. Där gick det från bland annan inlägg på sociala medier till ett brandbombsattentat. För sin egen och sin familjs säkerhet valde han att avgå. 

Publicerad 02 January 2017 13:24

Lokaltidningen Trelleborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag