Nya medborgarlöften klara:

fortsatt fokus på Resecentrum

Av
John Nordh

John Nordh

TRELLEBORG. Nu är polisens och Trelleborg kommuns medborgarlöften för 2017 klara. Bland annat kommer fortsatt fokus att ligga på trygghetsskapande insatser på Resecentrum.
Löftena är till stor del samma för 2016. Listan för Trelleborg innehåller fem punkter:
Hög polisiär närvaro, synlighet och tillgänglighet.
Genomföra minst tre polisiära insatser riktade mot narkotika.
Genomföra minst tre trafikkontroller.
Kontinuerlig samverkan mellan polisen, kommunen och väktare/ordningsvakter i syfte att motverka drogproblematik, stölder och andra ordningsstörningar.
Genomföra minst två trygghetsvandringar.
Michael Storm, chef för lokalpolisområde Söderslätt (där Svedala och Vellinge också ingår) är nöjd med hur arbetet med 2016-års löften gick.
– Vi är nöjda men vi känner oss inte färdiga. Det kvarstår fortfarande en del problematik runt Resecentrum och det kommer vi fortsätta jobba med, säger han.
Sedan Rescentrum invigdes för snart ett och ett halvt år sedan har det förekommit en del skadegörelse och störningar på platsen. Bland annat har toaletter vandaliserats, inredning förstörts och väntsalen använts som värmestuga.
Flera trygghetsvandringar har genomförts på platsen och fler kommer det bli, enligt Malin Ekblad, säkerhetschef i Trelleborgs kommun.
Det kommer även bli fler möten för att få bukt med problematiken.
– Min och kommunens del i arbetet är att kalla till de här mötena och se till att komma att lösa problematiken tillsammans med polisen. Även Trafikverket, Skånetrafiken och Hamnen måste vara med.
Under fem veckor har väktare varit på plats haft för att se till så att rökförbudet följs. Om det kommer att fortsätta eller inte beror på hur problematiken på Resecentrum utvecklar sig.
– Vi måste anpassa oss efter problembilden, säger Malin Ekblad.

Under onsdagen beslutade politikerna i kommunstyrelsen att godkänna 2017-års medborgarlöften. Målet är att de ska vara påskrivna innan sommaren. Men trots att halva året snart har gått, betyder det inte att arbetet har pausats, försäkrar Malin Ekblad.
– Nej vi har fortsatt med samverkan och har hela tiden haft en dialog med polisen.

Publicerad 10 May 2017 16:19

Lokaltidningen Trelleborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag