Drömmer om Paralympics – saknar landslag

"Det är väldigt tråkigt"

Av
Gustav Persson

KÄLKHOCKEY. Caroline Persson är kälkhockey-spelaren som drömmer om Paralympics. Men det är inte Trelleborgstjejens hockeykunskaper som blir största utmaningen för att ta sig dit utan att det inte finns något landslag att spela i.
Caroline Persson från Trelleborg har alltid varit ett stort hockeyfan. Men fram till för två år sedan hade hon fått nöja sig med att följa sporten från läktaren. En kälkhockeymatch på tv förändrade allt.
– Jag har alltid velat spela och varit avundsjuk på min syster som gjorde det. När jag såg att kälkhockey fanns blev jag sugen på att prova direkt.
Vad minns du av första gången?
– Jag kommer ihåg att det var jättesvårt och att jag trillade mycket. Men jag ville inte ge upp. Min första känsla var att det verkligen var något jag ville fortsätta med.
Caroline spelar i FIFH Malmö som har två lag. 17-åringen har framför allt spelat i juniorlaget men under året också fått chansen i A-laget.
– Det var en jättehäftig känsla. Det gick ganska mycket snabbare och var en härlig känsla.
Nästa säsong hoppas Caroline få fler chanser. Hon kommer då att kunna välja till träningen som ett ämne i skolan vilket gör det lättare att satsa mer. För satsa vill hon och målet är tydligt.
– Min dröm är att få spela Paralympics. Det hade varit väldigt stort.
Men det finns ett stort problem. Caroline är nämligen Sveriges enda kälkhockey-spelande tjej. Något landslag att spela i finns därför inte.
– Det är väldigt tråkigt. Det finns ett herrlandslag men där får jag inte vara med eftersom det inte är tillåtet med mixade lag.
Nu har Caroline istället blivit uttagen till Team Europa som helt enkelt är ett landslag för européer. Ett lag med spelare från Sverige, England, Frankrike, Norge och Finland.
– Tillsammans vill vi öka intresset bland tjejer och skapa ett lag som kan vara med i Paralympics. Första målet är att få möta USA eller Canada i en turnering för att få känna på hur det är. Nästa mål är Paralympics 2022.
Samtidigt drömmer trelleborgaren fortfarande om att en dag få ett svenskt landslag.
– Målet för mig är att få ihop ett svenskt damlag i framtiden. Det roligaste hade ju varit att få dra på sig den svenska landslagströjan.
Och Caroline ser ut att ha kommit en bit på vägen med att sprida sin sport.
– När vi var också spelade träffade jag en tjej som precis börjat. Jag blev lite förvånad. Att jag från Trelleborg kan vara en förebild för någon.

Publicerad 18 May 2017 10:02

Lokaltidningen Trelleborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag