Pingvin får fler att mötas

Integrationsprojektet ”Rugby tillsammans” – en ny kontaktyta

TRELLEBORG. På planen har ett tiotal ungdomar samlats och snart viner bollen genom luften. Varje måndag och onsdagseftermiddag är det fritt fram för ungdomar att komma ner till Pingvin Rugby Club och bara hänga eller testa att spela.
Projektet är initierat för att öka integrationen i området genom att ge möjlighet för ungdomar som kommit till kommunen från andra länder nyligen att hitta ner till klubben och gemenskapen där.
– Ute på planen behöver man inte kunna tala samma språk, man kommunicerar ändå, säger Matthew Keane, som håller i eftermiddagsträffarna tillsammans med de andra Pingvin-spelarna Jordie McMullen och Micah Barber.

Matthew Keane och Jordie McMullen är själva från Irland och Micah Barber är från Nya Zeeland, vilket de tror kan vara en fördel när man har att göra med olika nationaliteter.
– Vi vet ju hur det är att inte kunna svenska, säger Matthew Keane.

Att rugby är en internationellt stor sport är också till fördel, tror trion.
– I Sverige är kanske inte rugby så stort, än. Men ute i världen är det en av de största sporterna, säger Jordie McMullen.
Rugbyns värdegrund är också en väldig stabil grund att utgå ifrån när man ska bygga nya relationer.
– Det går inte att spela rugby utan att ha respekt för varandra. Även i de sociala sammanhangen kring sporten är respekten väldigt närvarande. Till skillnad från fotbollsmatcher till exempel, så sitter supportarna från de olika lagen tillsammans och hejar på sina lag utan att det blir bråk. Det är på planen som matchen spelas och när matchen är slut, tar spelarna varandra i hand och så är det inte mer med det, säger Matthew Keane.

Lukas Jönsson, 12 år, har spelat rugby i ungefär två år och har kommit ner till eftermiddagsträffen för att få spela lite extra.
– Det är jättebra med öppen träning, för då kan man dra med sig kompisar som inte har testat rugby, säger han.
Men om man inte vill spela rugby är man ändå väldigt välkommen.
– Vill man bara titta, snacka eller göra annan träning är det helt okej, vi tar det väldigt avslappnat, säger Micah Barber.


Matthew Keane ger instruktioner inför nästa övning. Under eftermiddagsträffarna hålls träningen på en väldigt avslappnad nivå.Foto: åsa meierkord

Matthew Keane ger instruktioner inför nästa övning. Under eftermiddagsträffarna hålls träningen på en väldigt avslappnad nivå.Foto: åsa meierkord

Tacklingsövning utan att tackla.

Tacklingsövning utan att tackla.

Fakta

Integrationsprojekt Rugby Tillsammans är en del av fritidsnämndens satsning 2017.
Pingvin Rugby Clubs klubbstuga är öppen varje måndag och onsdag klockan 14-17 ända fram till november,
För ungdomar i åldern 12-18 år.

Publicerad 26 May 2017 07:00

Lokaltidningen Trelleborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag