Företagarna mer nöjda med kommunen

Av
John Nordh

John Nordh

TRELLEBORG. Allt fler företagare i Trelleborg är nöjda med kommunens arbete för att främja näringslivet. I årets enkät Företagsklimat av Svenskt Näringsliv, ökar Trelleborgs snitt från 2.71 till 3.12. Det är den största förbättringen i hela Skåne.

År 2008 kunde kommunen notera sitt bästa snitt på de 16 år som Svenskt Näringsliv har gjort genomfört enkäten. Då hamnade snittet på 3.47. Sedan dess har omdömet dalat förutom en liten uppgång mellan 2013 och 2015. I förra årets enkät fick kommunen sitt lägsta snitt hittills på 2.71.
Men nu ser det ut som att det börjar vända igen. I årets enkät gav företagarna kommunen snittet 3.12 på en 1 till 6-gradig skala.
Ulf Bingsgård, näringslivschef i Trelleborgs kommun, är mycket nöjd med resultatet.
– Det är såklart jätteroligt att det har börjat vandra uppåt igen. Det är en rejäl stigning, säger han.
Flera olika faktorer ligger bakom att företagarna börjar bli mer nöjda med kommunens arbete, enligt Ulf Bingsgård.
– Dels så har det arbetats fram en ny näringslivspolicy som blir en tydlig indikator från kommunens sida att vi vill satsa på näringslivsfrågor och dels så har jag börjat dra igång nätverksträffar i olika branscher, säger han och fortsätter:
– Jag tror också att näringslivet såg det som en tydlig signal att kommunen vill satsa när man anställde en näringslivschef.
Trots att Trelleborgs kommuns resultat förbättrades, har man en bit kvar upp till rikssnittet som i år ligger på 3.36. Målet är att hamna över det nästa år, berättar Ulf Bingsgård.
– Ja, man måste sätta lite tuffa ambitioner, säger han.
Hur viktiga är dessa rankingar för er?
– De är viktiga, just Svenskt Näringslivs får stort medialt genomslag så det är klart att det påverkar oss. Vi följer även andra rankingar av näringsliv och företagsklimat, som till exempel SKL:s (Sveriges kommuner och landsting reds.anm.).

Publicerad 01 June 2017 12:55

Lokaltidningen Trelleborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag