Rivning av västra pirarmen sker först till hösten

Av
John Nordh

John Nordh

SMYGEHAMN. Den västra pirarmen i Smygehamn har varit avspärrad i över ett år på grund av rasrisk. Rivningen var planerad att ske under april, men nu står det klart att den försvinner först till hösten.

För att utföra arbetet krävs tillstånd av länsstyrelsen. I havet bör arbeten utföras under vinterhalvåret, under perioden 30 september till 1 april, då den biologiska mångfalden är som lägst, enligt myndigheten.
Trelleborgs kommuns plan var därför att riva den västra pirarmen under april månad. Men på grund av ”vädrets makter” hann man inte klart, enligt Johnny Nilsson (S), tekniska nämndens ordförande.
– Startar man ett projekt så ska man klara ut det, men nu blev det inte riktigt så, säger han och fortsätter:
– Som ordförande för tekniska nämnden är jag ytterst ansvarig, så från min synpunkt är det tråkigt att man inte redde ut det med tiden.
Det var i början av året som tekniska nämnden beslöt att få till en rivning av pirarmen så snart som möjligt. Bakgrunden till beslutet var att den hade nått det stadium att konstruktionen kunde haverera vid till exempel en höststorm. Enligt Johnny Nilsson är nu cementkonstruktionen borta. Situationen är därför inte längre lika akut. Efter den 30 september räknar han med att rivningsarbetet kan återupptas.
– Från det att arbetet startar tar det max 14 dagar, säger han.
Avspärrningen av pirarmen kommer att fortsätta fram tills dess.
– Pirarmen ska målas med vit eller gul färg så att fartygen ser den. Vid högt vattenstånd kan det vara besvärligt annars, säger Johnny Nilsson.
Ditte Fagerlund, vd för Visit Trelleborg, tror inte avstängningen kommer att påverka turismen till hamnen under sommaren.
– Det ser så klart inte så inbjudande ut med avspärrningen, men det har inte så stor betydelse. Nu är det som det är, det finns alltid saker som måste göras vid hamnar, säger hon.

Publicerad 02 June 2017 06:00

Lokaltidningen Trelleborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag