Svenska mästerskapen i Starbåt anordnas i Skanör i sommar

SKANÖR. De tuffaste i seglingseliten gör upp om medaljerna den 4-6 augusti då SM i Starbåt anordnas utanför Skanörs hamn.
Starbåt är en av de äldsta och största seglingsklasserna, men också den mest kvalificerade.
– Gör du ett fel och jippar så ramlar masten. Stagen är tunna som sytråd och allt är så lätt det kan bli, säger Björn Boklund som är seglingsledare i årets SM.

Skanörs Båtklubb räknar med 25-30 deltagare i SM-tävlingarna. Några veckor innan avgörs VM i danska Troense vid Svendborg. Elitseglare därifrån planerar att ta båten direkt till Skanör.
Tävlingarna läggs så nära hamnen som vinden för dagen tillåter. De går att följa från piren och det blir prisutdelning varje dag på den nya dansbanan i Skanörs hamn. Här firas också Hamnens dag med uppvisningar och underhållning under en av tävlingsdagarna, lördagen den 5 augusti kl 12-15.

Ett 50-tal medlemmar i båtklubben är engagerade i tävlingar och kringservice.
Starbåt

Starbåt är en tvåmanssegelbåt med fock och storsegel och tillhör världens största och äldsta kappseglingsklass. ”Staren” som den kallas bland seglare, räknas till kappseglingens tungviktsklass. Båten har för sin storlek ett mycket stort storsegel på en klen rigg, vilket gör den svårseglad och haveribenägen i hårda vindar.

Publicerad 09 June 2017 12:15

Lokaltidningen Trelleborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag