Teatern där publiken bestämmer dramatiken

Lilla Beddinge Teater ger ”Dåliga Mänskor” – en mörk men hoppfull berättelse

Av
John Nordh

John Nordh

LILLA BEDDINGE. På bara några år har Lilla Beddinge Teater blivit ett givet inslag i kultursommaren. I år ger de pjäsen ”Dåliga Mänskor” – en mörk men hoppfull berättelse om människor som drömmer om en bättre tillvaro.

”Dåliga Mänskor” utspelar sig i 1940-talets Malmö. I fokus står två unga töser, Mackie och Lillemor som precis har fått sitt första jobb på senapsfabriken. Tillsammans med kompisarna Sally och Putte Hågen drömmer de om att upptäcka världen och göra en klassresa, men det rådande världskriget gör det svårt för dem.
– Det handlar om fyra ungdomar, samhällets olycksbarn i det nedre skiktet som kämpar för att hitta ett värdigt liv, säger regissören Rasmus Mononen.
Han beskriver historien som en ganska mörk sådan.
– Men i mörkret finns det drömmar, vissa går i uppfyllelse medan andra går i kras. Det är en dramatisk pjäs, säger han och fortsätter:
– Men det är också en musikal. Den utspelar sig under en tid när swingen och jitterbuggen var stor. Musiken är svängig och härlig. Å ena sidan kämpar de för att överleva å andra sidan dansar de jitterbugg i Folkets Park hela nätterna.
”Dåliga mänskor” är en sann historia och bygger på boken med samma namn skriven av Mary Andersson. Pjäsen har bara satts upp i full skala en gång tidigare och då på Malmö Opera 1999. I Lilla Beddinge Teaters uppsättning har man uppdaterat bitar av manuset för att det ska passa ensemblen på cirka 20 personer.

Det var många år sedan pjäsen spelades. Varför har ni valt just den?
– Det finns två skäl till det. Dels så är det en fantastisk berättelse. Vi har hittat många beröringspunkter med dagens samhället, som till exempel krisen i Europa och flyktingkatastrofen. I boken talar man om ”flyktingar som väller över sundet” på grund av andra världskriget. Det andra skälet är att publiken önskade sig denna föreställningen. Vi har haft en röstinsamling och då valde publiken ”Dåliga Mänskor”.
Detta blir tredje året i rad som Lilla Beddinge Teater sätter upp en pjäs i Bertil Sånessons 100 år gamla loge på gården Sånarp. Enligt Rasmus Mononen har fler och fler lockats dit varje sommar.
– I år har vi utökat kapaciteten för att kunna ta emot 2500 personer under sommaren. Eftersom vi jobbar i en gammal tröskellänga har vi möjlighet att ställa om förutsättningar för scenen och hur den förhåller sig till publiken. Varje år bygger vi om den så att ser den ut på ett nytt sätt, säger han.
Premiären för ”Dåliga Mänskor” äger rum på fredag den 30 juni. Sedan spelas den varje helg – fredagar klockan 19, lördagar klockan 18 och söndagar klockan 16 (bortsett från lördagen den 8 juli) fram till den 5 augusti.
Biljetterna kostar 350 kronor. För de som är mellan tolv och 18 år kostar de 250 kronor och för barn mellan noll och tolv år kostar de 150 kronor. Biljetter finns på ticketmaster.se, Ica Perssons i Klagstorp och Matöppet i Beddingestrand. Det går också att köpa biljetter i dörren i mån av plats.

SkittaPicka drar sig inte för att röka cigariller som hon har hittat på gatan. foto: john nordh

SkittaPicka drar sig inte för att röka cigariller som hon har hittat på gatan. foto: john nordh

Regissören Rasmus Mononen har bråda dagar inför premiären. Varje scen måste gås igenom i detalj. foto: john nordh

Regissören Rasmus Mononen har bråda dagar inför premiären. Varje scen måste gås igenom i detalj. foto: john nordh

Pjäsen innehåller flera dansnummer. foto: john nordh

Pjäsen innehåller flera dansnummer. foto: john nordh

Publicerad 14 June 2017 10:37

Lokaltidningen Trelleborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag