Nytt förslag om gratis kollektivtrafik för äldre

Av
John Nordh

John Nordh

TRELLEBORG. I början av 2017 skrevs ett medborgarförslag om gratis kollektivtrafik för alla över 75 år i Trelleborgs kommun. Nu ett ytterligare ett kommit in till kommunen.

De båda personerna som står bakom motiverar sina förslag med att många äldre har dålig ekonomi. ”Många pensionärer har dålig pension varför detta förslag då kunde innebära lite ekonomisk hjälp”, skriver en person. ”Problem med respengar” skriver den andra och fortsätter: ”Inte lätt att hålla reda på om gröna kortet (Skånetrafikens jojo-kort reds. anm.) är laddat.

Enligt Torbjörn Karlsson (S), kommunalråd i Trelleborgs kommun, ska en generell utredning om busstrafiken vara klar under våren 2018.

– Det är då man måste göra beställningar till Skånetrafiken inför 2019. Det kan handla om vilka linjer som ska finnas i staden och i kommunen som helhet, både regionalt och lokal samt om man ska ha tilläggstrafik och liknande, säger han.

Om det blir gratis kollektivtrafik för personer över 75 år eller inte framöver är för tidigt att säga, berättar Torbjörn Karlsson.

– Det beror på vad det är för kostnader förknippat med det. Om vi satsa skattepengar på deteller inte får utredningen visa.

Flera kommuner i Skåne har redan infört gratis kollektivtrafik för äldre. Däribland Ängelholm, Ystad och Hässleholm.

Publicerad 04 August 2017 06:00

Lokaltidningen Trelleborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag