Generalerna redo för ännu en festival

Snart dags för 42:a upplagan av Palmfestivalen

Av
John Nordh

John Nordh

TRELLEBORG. Efter en intensiv period av förberedelser och arbete med programmet, är det dags för Mia Melander och Lasse Svensson att åter sätta på sig festivalgeneralkostymerna. Sista helgen i augusti är det nämligen dags för den 42:a upplagan av Palmfestivalen.

De är båda veteraner i sammanhanget. Lasse Svensson har inte mindre än 16 festivaler bakom sig som general och för Mia Melander blir årets kalas det sjätte i ordningen.

Precis som tidigare år bjuder programmet på en uppsjö av aktiviteter och uppträdanden. Bakom programmet ligger ett långt och intensivt arbete, berättar Mia och Lasse.

– Vi har en tradition att förvalta samtidigt som det gäller att tänka i nya banor och våga förverkliga nya idéer, säger Mia Melander.

– Vi försöker skapa nyhetsvärde i traditionen, fortsätter Lasse Svensson.

En ständig utmaning är ekonomin. Festivalen drivs av ideella krafter och generalerna måste hela tiden väga det förväntade intresset för en artist med hur mycket den kostar att boka.

– Vi börjar alltid med huvudakten och sedan syr vi ihop resten av programmet utifrån vad vi har för budget, berättar Mia Melander.

Årets dragplåster är Magnus Carlson, känd från Barbados och Alcazar och dessutom återkommer Perikles till festivalen. Mia Melander och Lasse Svensson är nöjda med programmet.

Vad får man inte missa?

– Så kan det låta är alltid populärt och jag ser också mycket fram emot Viktoria Tolstoys spelning tillsammans med Funk That och även kickoffen med Wallmans, säger Lasse.

– Nu har du snart nämnt hela programmet, haha. Som småbarnsförälder bör man inte missa Jecko och Jessie och personligen ser jag mycket fram emot Magnus Carlssons klubbgig på lördagen, fortsätter Mia.

Vilken är drömbokningen?

– Det är nog Laleh. Vi skickar en förfrågan varje år, säger Lasse och skrattar.

Trots att det innebär mycket arbete att vara festivalgeneral för Palmfestivalen, har Mia Melander och Lasse Svensson inga planer på att lägga kostymerna på hyllan. Inte än i alla fall.

– Ibland innan festivalen när det är som mest intensivt känner man att det här får bli den sista. Men sen står man där mitt uppe i den och kommer på sig själv med att börja spåna idéer inför nästa år. Så länge lusten och kreativiteten finns där så vill man fortsätta, säger Lasse och får medhåll av Mia.

Palmfestivalen sätter igång torsdagen, den 24 augusti och pågår fram till lördagen den 26 (se programmet här ovan). Vissa uppträdanden är gratis, för andra krävs biljett. Mer information finns på www.palmfestivalen.se

PROGRAMMET

Torsdag 24 augusti
Klockan 18-22: Axels tivoli öppnar, Stortorget och Gymnasiet.
Kl 18:30: Kick off: Palm i bygget, Wallmans on tour, Festivaltältet.

Fredag 25 augusti
Klockan 15: Marknaden öppnar.
Kl 15-24: Tivoli.
Stadsparksscenen:
Kl 18:15: Sanna Hansson & The Swatchmen. Kl 19: Funk That & Viktoria Tolstoy.
Festivaltältet:? Kl 20: Trelleborgsbandet Likes. Kl 21-01: Perikles.

Lördag 26 augusti
Klockan 9: Marknaden öppnar.
Kl 11-24: Tivoli
Kl 10: Trelleborgsloppet, Östervångsstadion och Stadsparken.
Kl 11-17: Barnfestivalen, Stadsparken.
Kl 13: Söderslätts musikkår marscherar, avgång Gamla torg.
Stadsparksscenen: Kl 13:30: Trelleborgs Gymnastics & Dance Club. Kl 14: Danzfit. Kl 14:30: Trelleborgs Karateklubb.
Kl 15:15: Trelleborgs Judo. Kl 17: Jecko och Jessie.
Festivaltältet: Kl 16: Så kan det låta!
Kl 20: Disco med DJ Laila och klubbgig med Magnus Carlsson.

Publicerad 07 August 2017 08:56

Lokaltidningen Trelleborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag