Personal rasar mot planer på nattstängd avdelning

Ledningens förslag att stänga uppvakningsavdelning nattetid möter skarp kritik

TRELLEBORG. Ett katastrofalt beslut. Det tycker personalen på Trelleborgs lasarett som rasar över ett förslag att stänga uppvakningsavdelningen nattetid.

I ett öppet brev kräver operations- och narkospersonalen ett stopp. Verksamheten och sjukhuset skulle ta skada. Det är "katastrofalt ur patientsäkerhetssynpunkt" skriver personalen.

En risk är att nyopererade patienter skickas till andra vårdenheter där det råder platsbrist eller att de skickas hem utan smärtlindring.

– Jag delar inte riktigt personalens oro, även om jag har full förståelse för den. Vi vill inte försämra produktionen i Trelleborg. Tvärtom är avsikten en förbättring och fortsatt hög kvalitet, kommenterar Harald Roos, divisionschef för specialiserad närsjukvård och kirurgi, till Trelleborgs Allehanda.

Roos säger till tidningen att både platser och bemanning ska säkras, inga köer ska växa eller operationerna bli färre. Däremot ska patienter snabbare lämna sjukhuset, eftersom de idag enligt divisionschefen ligger för längre kvar på sjukhuset efter operation. Men det tas inte mot väl av personalen, speciellt inte att stänga uppvaket på nätterna eller flytta nyopererade patienter till andra avdelningar.

– Där finns inte samma kompetens för smärtlindring och övervakning av vitala parametrar som puls, blodtryck och andning. Det är potenta läkemedel som används, det är inte som att ta en alvedon hemma. Många av våra patienter är heller inte 35 år och friska, utan äldre och multisjuka, kommenterar Ann-Charlotte Hansson, teamledare på anestesienheten, till TA.

Imorgon fredag ska personalen ha ett möte med sjukhusledningen om förslaget.

 

Publicerad 07 September 2017 12:56

Lokaltidningen Trelleborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag