Vernissage för gemensamt konstprojekt

Fredagen den 8 september är det vernissage för utställningen New Pattern på Trelleborgs museum

Av
Julia Pileby

Julia Pileby

TRELLEBORG. Ett glashus med olika unika mönster har växt fram i museets verkstad under året som gått. Nu står det klart, och tanken är att det ska placeras på en plats i Trelleborg och bli ett offentligt konstverk.

Vintern 2015 kom ett stort antal ensamkommande barn och unga till Trelleborg. När processen, som skulle ta någon vecka, drog ut på tiden och blev månader började idén till projektet att växa fram. Målet var att få ungdomarna att uttrycka sig med färg och form, när orden kanske inte alltid räckte till. Museet tog kontakt med Rädda Barnen som redan genomförde insatser för de ensamkommande i Trelleborg.

En gång i veckan träffades 40 ungdomar, både nyanlända och elever från estetprogrammet på gymnasiet, för att skapa både relationer och ett konstverk.

– Alla har fått skapa ett eget mönster som sedan tryckts på glas och bildat ett hus, säger Annika Börjesson, konstintendent på museet.

– Vi valde att jobba med mönster, eftersom alla ungdomar är på olika stadier i sitt konstnärsskap, säger konstnären Åsa Maria Bengtsson, som varit mentor för projektet.

Målet med projektet har varit att konstverket ska få ta plats.

– Tanken är att vi ska hitta en plats i Trelleborg som det ska få stå på och bli ett offentligt konstverk, säger Annika Börjesson.

– Vi har velat skapa ett gemensamt konstverk, men resan dit har varit högst individuell, säger Maria Jiborn, museipedagog.

Inspiration till sina mönster har ungdomarna fått från naturen, staden, föremål, minnen, upplevelser eller fantasier.

Men det är inte bara ungdomarna som får vara kreativa. Besökarna uppmanas också att prova på att göra mönster. Verkstaden är öppen för alla besökare som kommer till museet.

Hassan Rezai är en av ungdomarna som deltagit i projektet.

– Det har varit kul att få samarbeta. När vi var här var det ingen skillnad på var man kom ifrån. Jag hoppas att vi kan få göra det här igen, säger Hassan Rezai.

Utställningen finns på plats till den 19 november.

Publicerad 07 September 2017 12:00

Lokaltidningen Trelleborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag