”Finns inget facit för den digitala utvecklingen”

Maria Glawe har nominerats till Guldäpplet 2017

Av
John Nordh

John Nordh

TRELLEBORG. Maria Glawe förstod tidigt vikten av att använda sig av IT i undervisningen. Nu kan hon prisas för sitt arbete med att utveckla lärandet med hjälp av den digitala tekniken och för hur hon inkluderar sina elever i processen.

– Det känns jätteroligt, säger hon om nomineringen till Guldäpplet 2017.

Värdet av att använda sig av digitala resurser i undervisningen är stort eller kanske till och med enormt. I alla fall om du frågar Maria Glawe, lärare i svenska och förstelärare och speciallärare med inriktning på språk-läs och skrivutveckling på Söderslättsgymnasiet i Trelleborg. Men det räcker inte med att bara sätta en dator eller en läsplatta i händerna på eleverna.

– Vi behöver arbeta kreativt med tekniken så vi utnyttjar dessa fulla potential, säger Maria Glawe.

Istället utforskar hon hur den digitala tekniken kan användas tillsammans med eleverna. Maria Glawe vill att de ska vara delaktiga från starten i varje projekt.

– Jag som lärare får ju sätta ramen men jag låter eleverna påverka innehållet och formen, säger hon.

Varför är det viktigt att använda den digitala tekniken i undervisningen?

– Världen förändras och går allt mer mot det digitala och jag vill skapa en nyfikenhet för hur man kan utnyttja möjligheterna med det. Men vem vet hur tekniken kommer se ut om 20 år? Det finns inget facit för det. Jag som lärare kan inte vara ensam omvärldsbevakare i klassrummet. Eleverna måste vara delaktiga.

Det är också viktigt att lära ut ett kritiskt förhållningssätt till tekniken, hävdar Maria Glawe.

– Det handlar bland annat om hur man kan känna sig säker på nätet. Jag ger eleverna verktyg att navigera i den digitala världen.

Tekniken har varit viktig under de två så kallade ”Real case”-projekten som Maria Glawe har drivit under året. Det ena mynnade ut i boken ”Noveller från Trelleborg” och det andra i läsken ”Granatdröm”. Bland annat hade eleverna bokmöten via sociala medier, skrev blogginlägg och hade kontinuerlig kontakt med företagaren och författaren via sociala medier.

– Det ger mervärde för eleverna när de inser att någon utöver läraren läser vad de skriver och många känner då att de vill göra ännu bättre ifrån sig. Real case är uppskattat och vi har ett nytt projekt på gång men det kan jag inte avslöja än, säger Maria Glawe hemlighetsfullt.

Guldäpplet delas ut till lärare som förnyar undervisningen med stöd av IT och som dessutom arbetar inkluderande. Läraren ska också bidra till kollegornas kompetensutveckling genom att dela med sig av sina idéer och erfarenheter. Maria Glawe kvalar in i alla tre kategorier.

– Jag är en optimist och tror jag har en god chans att vinna, säger hon och fortsätter:

– Men det viktigaste för mig är att fortsätta utveckla mitt arbete. Och det kommer jag göra oavsett om jag vinner eller inte.

Finalisterna utses på Bokmässan i Göteborg den 28 september. Vinnaren koras sedan den 30 oktober på Skolforum i Älvsjö.

Publicerad 13 September 2017 15:35

Lokaltidningen Trelleborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

@Rubrik Bold:

Hanna Varmaz: Höj rösten!

TRELLEBORG. Hanna Varmaz blev utsatt för mobbing i skolan under flera år. Ett sätt att bearbeta det som hände var att skriva om det på sin blogg. Nyligen blev hon utvald att medverka som rådgivare för appen ”Speak Up”. Appen ska göra det möjligt för elever att rapportera in händelser om mobbing och kränkande behandling anonymt. Hanna Varmaz hoppas att den kan vara till hjälp för utsatta elever. – Det är väldigt många som utsätts för mobbing och som inte får hjälp. Problemet är att skammen och skulden ofta läggs på offren och inte på förövarna. ”Han har också det jobbigt”, ”Du vet hur killar är”. Det är fel. Våld och mobbing kan aldrig ursäktas, säger Hanna Varmaz som dagligen får frågor och kommentarer om mobbing – och även en massa kärlek från barn och ungdomar på sin blogg. @Brod Ingång:Enligt Hanna Varmaz ska man inte heller behöva känna att man måste skaka hand med den som har mobbat. – Det leder inte alltid till något bra. Det som däremot är viktigt är att våga höja rösten – speak up! Det hjälper inte att hålla tyst och försöka göra sig osynlig. Backa inte. @Brod Ingång:Bloggen var ett sätt för Hanna att få ur sig alla jobbiga händelser. – Många utsatta blir deprimerade för att man stänger in allt. 47 barn om året tar livet av sig på grund av mobbing. Problemet måste tas på allvar, säger Hanna Varmaz som mår bra i dag tack vare sin familj och sina läsare på bloggen. åsa meierkord

@Rubrik Bold:

”Historien bakom är allt” @Rubrik Under Mager:Unikt tillfälle att resa bland prylar när muséets magasin har visningar

TRELLEBORG. Ölkransar, karvsnitt, kaffeburkar, glasvaser och löbekorgar. I muséets magasin ligger både tiden och föremålen huller om buller. Men det är också en del av charmen. Trelleborgs museum har cirka 65 000 kulturhistoriska föremål. De allra flesta har blivit skänka till muséet från privatpersoner. Alla föremål som inte ingår i en pågående utställning finns i magasinet, som nu alltså öppnas under flera tillfällen för rundvisning. Åsa Bill, antikvarie på Trellleborgs museum har jobbat med att registrera alla föremål ungefär sedan hon började sitt jobb 1993. Efter en del datasystembyten har hon nu kommit ungefär halvvägs. En önskan om att få visa Söderslätts skattkammare för allmänheten har funnits sedan starten. – Varje föremål har en historia. När föremål inte är presenterade eller satt i ett sammanhang betyder det inte så mycket. Historien bakom är allt. Det har varit en dröm att fånga dem och låta fler ta del av dem, berättar hon och visar runt bland alla hyllor och skåp, till bredden fylld med livet som det levdes förr. @Brod Ingång:Många föremål kommer från byarna runtomkring. Muséet har gamla Skytts härad som riktmärke när de tar emot föremål. – Till exempel skänkte en samlare, Edvard Nilsson i Hököpinge 1965, 3000 föremål som kläder och skräddarverktyg. Att Åsa Bill själv är uppvuxen i Maglarp och hade en morfar som var snickare och en mormor som sydde, har hjälpt henne en hel del i sitt arbete. Men det finns också föremål med koppling till Trelleborg på ett mer världsligt plan. Som till exempel Trelleborgs glasbruk. – Det är många som inte vet att Trelleborg hade ett eget glasbruk, det startades 1919 av Johan Kock för att bland annat tillverka termosflaskor. Efter hand blev det även skålar och glas, berättar Åsa Bill och visar en ganska udda skapelse i form av en vas formad som Trelleborgs mesta kännetecken, sjöormen. @Brod Ingång:Få Trelleborgare vet också att den klassiska Diavoxtelefonen, Televerkets första standardknapptelefon, designades av industridesignern Carl-Arne Breger, född och uppvuxen i Trelleborg. I kulturmagasinet som ligger på Karbingatan, finns också ett klassrum uppbyggt som det såg ut för cirka 70 år sedan. – Det brukar vi visa för skolklasser, men det ingår också under magasinvisningen, säger Åsa Bill. Det gör också Tullstorps gamla lanthandel vars inredning finns återuppbyggd i magasinet. – Där brukar rundvisningen avslutas med en hård karamell, säger Åsa Bill. Visningar @Fakta Brod Bold:Datum: 18 november, 5 december, 3 februari, 6 februari, 6 mars, 3 april, 7 april, 8 maj, 4 september, 2 oktober, 6 november, 4 december Tid: klockan 11. 00. Visningen tar ca 45 minuter. Biljetter: Endast förköp på Trelleborgs Museum. Begränsat antal deltagare. Plats: Kulturmagasinet Karbingatan 2. Ingång via dörr C på magasinets östra gavel.