Många kritiska mot förslag om buss 146

Av
John Nordh

John Nordh

TRELLEBORG. Skånetrafiken måste spara pengar och ser över flera buss- och tåglinjer. Ett förslag är att korta sträckan för buss 146, något som har mötts av protester från både politiker och pendlare.

Idag kan resenärer som åker med buss 146 från Trelleborg ta sig hela vägen till Malmö central. Men nu vill Skånetrafiken istället att bussen ska stanna vid Södervärn, 2,6 kilometer från centralen. Resenärer måste då byta till stadsbuss för att ta sig vidare in i centrala Malmö.

Felicia Nordstrandh pendlar varje dag från Trelleborg till Malmö central som ligger ett stenkast från Malmö högskola där hon studerar. Hon är kritisk mot planerna för 146:an.

– Jag tycker inte om det överhuvudtaget. När jag åker märker jag att många hoppar av på centralen. Det är bättre om bussen fortsätter att gå direkt dit istället för att alla måste byta buss, säger hon.

Att ta tåget från Trelleborg är inte heller ett bra alternativ för Felicia Nordstrandh.

– Då måste jag först ta buss till stationen i Trelleborg. Busstationen jag åker ifrån ligger i närheten av där jag bor och det är skönt att kunna åka direkt till Malmö central.

Förslaget har också fått Trelleborgs kommunledning att reagera. När kommunalråd Torbjörn Karlsson (S) och kommundirektör Fredrik Geijer fick nys om planerna lämnade de in en skrivelse till kollektivtrafiknämnden.

– Vi protesterar mot försämringen som det innebär. Bytet av buss kan vara droppen som gör att många väljer bilen istället för bussen och det vill vi undvika, säger Torbjörn Karlsson.

Även Vellinges kommunledning har lämnat in en skrivelse till nämnden. Två av hållplatserna längs linje 146, Håslöv och Vellinge ängar, ligger i Vellinge kommun.

”Vellinge ängar är en stor och viktig hållplats. Det finns stora utvecklingsplaner i området och då känns det helt fel att försämra busslinjer längs detta stråk. Jag är mycket kritisk till förslaget”, skriver Carina Wutzler (M), kommunalråd i Vellinge i ett mejl till Lokaltidningen.

En av anledningarna till att Skånetrafiken vill korta linje 146 är att man vill spara pengar.

”Varje år revideras den årliga Trafikplanen och utifrån budgetdirektiven från Region Skåne ser man över vad man kan genomföra, förbättra eller anpassa i trafiken. Man tar då hänsyn till ekonomi, effektivitet och miljö. Det gäller linje 146 likväl som för övriga buss- och tåglinjer i Skåne”, skriver Anna Fjellner, pressansvarig på Skånetrafiken i ett mejl till Lokaltidningen.

Planen är att budgeten ska beslutas i kollektivtrafiknämnden den 27 november.

– Jag vill understryka att inget beslut ännu är taget angående linje 146, säger Anna Fjellner.

Publicerad 20 September 2017 09:25

Lokaltidningen Trelleborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag