Ljudinstallation om resan hem

Genom öken. I gummiflotte. Med familj. Helt ensam. Unga trelleborgare berättar sin historia

TRELLEBORG. Snart kan man resa en bit längre än till stationen. När man slår sig ner på bänken kommer verkliga berättelser från verkliga ungdomar att strömma ut från en högtalare. Den 20 oktober invigs utställningen ”Stanna upp”.

– Vi visar ansikten, gör personerna synliga, genom ett osynligt material, säger Birgitta Godlund, konstnär och projektledare för utställningen.

Sedan i våras har fem ungdomar med vitt skilda bakgrunder och erfarenheter men med Trelleborg som ny hemstad, fått arbeta med berättelser om sig själva, hur och varför de kom hit.

De har både intervjuat varandra, provat på att rappa och iscensatt olika situationer för att hitta en ram för sina erfarenheter.

Asmuit Mukur, 18 år, kom ensam från Eritrea för ungefär ett år sedan. Hon fick både gå genom öken och ta sig över medelhavet i en söndrig gummiflotte. Nu delar hon med sig av minnena från sin resa.

– Projektet verkade spännande och jag ville träna språket, berättar hon.

Att ungdomarna berättar själva med de ord de kan har varit en viktig del av projektet.

– Själva processen med att hitta rätt ord och lära sig språket mer och mer, har varit viktigt. Jag har inte gått in och rättat eller hjälpt till, säger Birgitta Godlund.

Sara Kuzmanovska, 17 år, från Makedonien kom till Trelleborg med sin familj för cirka 1,5 år sedan.

– Det har varit spännande men det är lite jobbigt att höra sin egen röst, säger hon.

Det berättas också om hur det är att vara tvåspråkig med dubbla identiteter, om hur livet i Trelleborg är i dag med studier och fritidsfotboll, om drömmar om framtiden, och vad de vill bidra med för att göra världen till en bättre plats.

Hadi Rihan, 19 år, från Syrien tar till exempel upp hur svårt det är att lära sig de nya sociala koderna.

– I mitt hemland reser man sig alltid för en kvinna, oavsett ålder, på bussen. Men här kan de bli sura istället, säger han.

Hela projektet är stött av Kulturförvaltningen och Studieförbundet Vuxenskolan, där projektgruppen har haft sina möten.

Den 20 oktober klockan 15 är det stor invigning med både kommunens representanter och skådespelaren Michael Segerström på plats som talare.

Publicerad 11 October 2017 12:00

Lokaltidningen Trelleborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag