Stökiga ungdomar tvingar bibliotek att ta in väktare

Biblioteksanställd fick stoppa misshandel

TRELLEBORG. På senare tid har problem med ungdomsgäng som skapar oreda på biblioteket åter eskalerat. Så sent som i förra veckan tvingades en anställd gå emellan ett bråk för att stoppa en misshandel. Nu sätts både väktare och polis in för att stävja problemen.

– Det är ett arbetsmiljöproblem för våra anställda. Vi har barn och unga som en prioriterad målgrupp, men vi måste få chans att ta hand om dem utifrån våra förutsättningar, säger Michael Nordberg, bibliotekschef i Trelleborg.

Enligt Norberg är problemen igen ny företeelse och det är inte heller isolerat till biblioteket.

– Det är något som pågått under ett par år. Efter en relativt lugn sommar ser vi nu åter att problemen eskalerar, säger han.

Problemet finns överallt i staden, men när vädret nu blir kallare söker sig allt fler in på exempelvis biblioteket.

– Vi välkomnar självklart ungdomarna till biblioteket. Men vi måste få en chans att ta hand om dem utifrån våra förutsättningar och vår verksamhet. När det kommer gäng om 20-30 personer som börjar bråka med varandra blir det mest stim och stök.

Efter att en av de anställda på biblioteket varit tvungen att gå emellan ett större bråk för att avvärja en misshandel har biblioteket valt att sätta in väktare under bibliotekets öppettider.

– Just nu behövs det för att åtgärda situationen. Vi har även nära kontakt med kommunpolisen som nu besöker biblioteket dagligdags, berättar Michael Norberg.

– Vi har redan sett en lugnande effekt, men det är bara en tillfällig lösning. När ungdomarna inte kan hålla till här flyttas bara problemen någon annanstans.

På längre sikt krävs mer hållbara åtgärder, menar Michael Norberg, som för kontinuerliga samtal med kommunens säkerhetsavdelning.

– Det behövs mer resurser för att arbeta med ungdomarna. Ett förslag är att införa trygghetsvärdar, som har möjlighet att arbeta med ungdomarna, skapa en relation till dem och leda dem rätt.

LÄS MER: Hot och våld allt vanligare på biblioteken

 

Publicerad 02 November 2017 09:48

Lokaltidningen Trelleborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag