Kapten Andersson har allsvenskan i sikte

Nu inleder Trelleborgs FF vägen tillbaka till högsta serien

FOTBOLL. Det är sex år sedan sist. När veckan går mot sitt slut kan Trelleborgs FF åter igen vara en allsvensk klubb. I morgon väntar en första kvalmatch mot Jönköpings Södra hemma på Vångavallen. Historiskt ska kvalet inte vara något match för TFF – som aldrig förlorat ett enda kvalspel.

– Vi har en stark tradition och det känns som att vi vill fortsätta i den andan. Vi ska ta chansen nu, säger Magnus Andersson, trogen i Trelleborgs FF sedan 2007.

För TFF:s lagkapten kan kvalet bli ett avslut på karriären. 2011 och 2012 var han med om TFF:s dubbla degradering, först ur allsvenskan och året efter superettan. Mellan åren 2013 till 2015 harvade laget i division 1 södra men sedan fick laget fart, tog klivet till superettan där man under sitt andra år i landets näst högsta serie är redo för kval uppåt.

– Allsvenskan har varit mitt mål hela tiden. Det var en anledning till att jag stannade kvar i klubben för sex år sedan. Jag ville hjälpa till att göra TFF allsvenskt igen. Om jag sedan fortsätter nästa år är inget jag tänker på nu. Alla tankar är på de här två kommande matcherna.

I vägen för en ny allsvensk sejour står Jönköpings Södra IF. Ett lag som TFF mötte i superettan för fem år sedan. Båda mötena slutade med förlust.

– Det har jag redan förträngt, säger Magnus Andersson som menar att Jönköping kommer bli en svår nöt att knäcka.

– De håller en högre nivå än alla andra lag som vi mött i år. De avslutade hösten starkt och klappade inte ihop.

Däremot har Trelleborgs FF något som Jönköping saknar. En oerhört positiv kvalstatistik. Aldrig har laget fallit ihop under ett kvalspel. Sedan 1945 har TFF avverkat åtta kval, samtliga med en positiv utgång.

1991 kvalade sig laget senast upp till allsvenskan, 1996 och 1998 kvalade man sig kvar. Kvaltraditionen sitter helt enkelt i väggarna.

– Det stärker så klart och känns bra att ha med sig in på planen. Vi vet vad som krävs och kommer göra allt vi kan för att vinna, säger kapten Andersson.

Imorgon onsdag, är det dags för första kvalmatchen. Med avspark 18.00 på Vångavallen väntar de första 90 av 180 minuterna innan ett allsvenskt lag utses. Returen spelas borta i Jönköping på söndag klockan 14.45. Att inte avsluta på hemmaplan ser Magnus Andersson inte som ett hinder. Snarare tvärtom.

– Jag räknar inte oss som några favoriter så all press är på Jönköping. Ibland är det tufft att avsluta hemma. Vi ska se till att ha med oss ett bra resultat. Det där med hemmafördel ger jag inte mycket för. Helsingborgs IF vann ju mot Halmstad borta i fjor, men föll sedan hemma.

Vad skulle det betyda om ni tar er tillbaka?

– Jättemycket. Vi har lyckats bygga upp ett nytt lag och en stark föreningen. Själv har jag varit med om att ha åkt ur två divisioner och kommit tillbaka igen. Det skulle kännas fantastiskt att få gå upp. Det är dags att TFF tar sig tillbaka.

Trelleborg FF:s kvalhistorik:

1945 Uppflyttning till division 4

Eslövs IK 3-2 (h), 7-2 (b)

1946 Uppflyttning till division 3

Helsingborgs AIS 4–2 (b), 3–0 (h)

1977 Uppflyttning till division 2

Myresjö IF 1–1 (h), IFK Kristianstad 2–2 (b), Hovås IF 2–1 (i Falkenberg)

1980 Uppflyttning till division 2

Västra Frölunda IF 0–1 (b), BK Astrio 5–1 (h), Alvesta GIF 1–1 (h)

1984 Uppflyttning till allsvenskan

Åtvidabergs FF 0–1 (b), 3–1 (h)

1991 Uppflyttning till allsvenskan

Tvåa i kvalsvenskan

1996 Kvar i allsvenskan

Hammarby IF 1–2 (b), 3–1 (h)

1998 Kvar i allsvenskan

Landskrona Bois 3–2 (b), 4–1 (h)

Källa: trelleborgsff.se

Publicerad 14 November 2017 13:01

Lokaltidningen Trelleborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag