Fler smiter från olycksplatserna

Kommunpolisen: ”Oroväckande att folk slutar att ta sitt ansvar”

VELLINGE. Folk som kör för fort och vårdslöst har mer eller mindre blivit en vardagsföreteelse på många platser i kommunen. Fler och fler smiter också från sitt ansvar på själva olycksplatsen.

Alexandra Hurtigs dotter var ute på en joggingrunda när hon blev påkörd av en bil på Collins väg. Hon flög upp på motorhuven och sedan ner i gatan.

Alexandra lade ut en bild på Facebook av sin dotter, fastspänd på traumabåren med sladdar och ställningar överallt.

Väldigt många ?reagerade på bilden och fler har vittnat om olyckor med bilister som kör alldeles för fort och sedan smiter från olycksplatsen.

– Jag lade ut bilden för att visa vilka konsekvenser det kan ge. Vi måste börja uppmärksamma det här problemet. Folk kör som galningar. Jag och många med mig har bara gått och väntat på att något ska hemskt ska hända. Nu hände det min dotter, säger Alexandra Hurtig som tycker också att det är fruktansvärt att bilföraren inte stannade kvar.

–  Bilföraren, en ung kvinna, vevar ner rutan och frågar hur det gick. Min dotter  som sitter på huk och är i chock svarar att hon inte riktigt vet. Då vevar kvinnan upp rutan och säger att det ser ut som om det gick bra och att hon inte har tid att stanna. Min dotter ringer mig och jag kör in till sjukhuset.

Inne på sjukhuset frågar personalen om händelsen har polisanmälts och eftersom Alexandra och hennes dotter inte har hunnit det kommer polis till sjukhuset för att ta upp en anmälan.

– Min dotter hade inga inre blödningar vad man kan se nu, men vi måste vara uppmärksamma under den närmaste tiden. Hon har fått hjärnskakning, är blåslagen och har oerhört ont i magen efter smällen, säger Alexandra Hurtig som hoppas att bilister tänker en extra gång efter att ha fått ta del av det som hände hennes dotter.

Jörgen Sjåstad,? kommunpolis i Vellinge har märkt  att smitningar efter en olycka har ökat.

– Framför allt när det gäller olyckor som inträffar på parkeringsplatser. Folk sticker  utan att ta ansvar för att de har kört på något.

Skador på en parkeringsplats brukar gå att ordna med hjälp av försäkringsbolag.

– De allra flesta boende i kommunen har ju försäkring, så det borde inte vara ett problem. Det här är lite av en moralisk fråga, säger Jörgen Sjåstad som tycker att det är ännu mer oroväckande att folk smiter från sitt ansvar efter att ha kört på en person.

– De bilförare som kör på ett barn och sedan åker därifrån beter sig verkligen lågt. Man riskerar också kraftiga straff om man smiter  från en sådan olycka.

?

Fakta

Hittills i år har 176 smitningsolyckor anmälts till polisen i Vellinge kommun.
?Samma period förra året låg siffran på 155.
?Januari till september 2016 ?anmäldes 90 trafikbrott till polisen i Vellinge kommun. Samma period 2017 har 128 brott anmälts.

Publicerad 17 November 2017 07:00