Sundsgymnasiet drog fullt hus

Även stort intresse från grannkommunerna när skolan hade öppet hus

VELLINGE.  De senaste årens trend med ökat söktryck till Sundsgymnasiet ser ut att hålla i sig. Intresset från kranskommunerna fortsätter också att öka. Nyligen öppnade skolan dörrarna till ett öppet hus.

Elever, lärare och rektorer var på plats för att berätta om sin skola för blivande elever när Sundsgymnasiet höll öppet hus i förra veckan.

För Cornelia Hökmark och Nellie Rosenström från Gottorpsskolan i Bunkeflo i Malmö besökte Sundsgymnasiet för första gången.

– Vi är här för att vi har hört mycket bra om skolan men ville se hur det såg ut här och hur stämningen är, säger Cornelia Hökmark.

Båda är intresserade av att gå ekonomi- eller naturvetenskapliga programmet och omdömet från tidigare elever när det gäller skolans undervisning och lärare är viktigt.

– Jag har vänner som går här och vad de berättar ger ju en bild, men jag vill också gärna skugga en en elev för att få en egen uppfattning, säger Cornelia Hökmark.

Bakom ett bord med produkter från UF-företaget ”Te Amo” står eleverna Paola Furlan, Nikita Hansen och Tova Lundberg som går i tvåan och svarar på frågor.

Vilka är era råd till blivande elever?

– Att verkligen ställa alla frågor man kommer på, besöka skolan flera gånger och vara riktigt säker på sitt val. Jag började på en gymnasieskola i Malmö men bytte till Sunds efter första året, det blev inte alls som jag hade tänkt mig, säger Tova Lundberg, Höllviken.

Trots att pendlingen från hemorten Trelleborg kan bli rätt lång emellanåt ångrar inte Paola Furlan och Nikita Hansen sitt beslut att gå på Sundsgymnasiet.

– Vi var på Söderslättsgymnasiet också, men här stämde allt.

 

En annan? trelleborgare  på  plats var Hannes Hansson som ville få större inblick i hur skolan fungerar.

– Jag har hört mycket gott om skolan, men hoppas att jag kan få skugga en elev. Då får man ju se hur det fungerar under en vanlig dag. En sådan här kväll är ju mer som en presentation, säger han.

Rebecka Hansson från Skanör funderar på att söka antingen ekonomiprogrammet eller samhällsprogrammet med mediainriktning.

– Min storebror går här så jag känner redan till skolan en del. För mig handlar det också mycket om pendlingstiden. Om man skulle gå i Malmö skulle det ta lång tid att pendla.

Förra året sökte cirka 300 elever till de 230 platserna på Sundsgymnasiet. 50 av dessa kom från Malmö. Cirka 30 från Trelleborg.

–  Antalet sökande från andra kommuner ökar stadigt. Den södra delen av Malmö byggs också ut rejält just nu och därför räknar vi med att ansökningarna fortsätter att öka, säger Jonas Frankel, rektor.

Även inflyttningen? till den egna kommunen ökar och fler grundskoleelever betyder också fler sökande till gymnasiet så småningom.

– Vi gjorde en lokalöversyn förra året och har bland annat fått fram fyra nya lektionssalar, men större lokalmässigt än så här kan vi inte bli, säger Jonas Frankel.

Ännu ett öppet hus planeras den 30 januari.

– Det är till stor fördel för alla om eleverna väljer rätt program och rätt skola från början, säger Jonas Frankel.

 

Biträdande rektor Josef Holmqvist, eleven André Egle och rektor Jonas Frankel hade fullt upp med att svara på frågor under öppet hus. För André Egle handlade många av frågorna om vilken hjälp skolan ger om man har dyslexi, något som han själv har erfarenhet av.

Biträdande rektor Josef Holmqvist, eleven André Egle och rektor Jonas Frankel hade fullt upp med att svara på frågor under öppet hus. För André Egle handlade många av frågorna om vilken hjälp skolan ger om man har dyslexi, något som han själv har erfarenhet av.

Publicerad 17 November 2017 10:15