Välkomna tillbaka ”Söderslätts stolthet”

Efter sex år har Trelleborgs FF varit nere i division 1 och vänt – allsvenskan nästa

FOTBOLL. 2011 blev ett mörkt kapitel i Trelleborgs FF:s historia. Laget föll då ur allsvenskan och plötsligt stod man inför faktum att det vankades division 1-fotboll två år senare. Nu är laget tillbaka i allsvenskan – och är fortfarande obesegrade i kvalspel.

– Vi är ett djävla bra lag. Det känns helt fantastiskt, sa Kristian Haynes till TV4 efter 1-1 borta mot Jönköpings Södra och allsvenskt avancemang.

Kristian Haynes är en av Trelleborgsspelarna som varit klubben trogen i motgång och resan tillbaka.

–Vi var nära division 2, varit med om en otrolig resa och när nu tillbaka. Vi har haft en väl fungerande organisation med en vinnare som tränare. Jag var besviken att vi inte slutade etta-tvåa (i superettan), för vi har ett så pass bra lag, sa han.

Trelleborgs tränare Patrick Winqvist brast ut i tårar när domarna blåste av matchen. Foto: Stefan Lantz/Bildbyrån

Trelleborgs tränare Patrick Winqvist brast ut i tårar när domarna blåste av matchen. Foto: Stefan Lantz/Bildbyrån BILDBYRN

På ett snötäckt Stadsparksvallen spelade TFF sig tillbaka till högsta serien inför 3 913 åskådare. "Söderslätts stolthet" skanderade bortaklacken och underströk sin kärlek med en stor blåvit banderoll med orden.

Jönköpings Södra tryckte på och det var i matchens första 45 minuter darrigt i Trelleborgsförsvaret. Men Malmö FF-lånet Marko Johansson räddade sitt Trelleborg flera gånger om. Men efter 40 minuter fick målvakten ge sig. Efter två stolpträffar lyckades Robert Gojani överlista Marko Johansson.

Det dröjde inte många minuter förrän gästerna replikerade. På stopptid satte Dino Islamovic 1-1 med ett elegant avslut.

– Ett klassmål.Han smyger lite, den studsar, men han väljer att skruva den. Lika elegant som oväntat, sa expertkommentatorn Anders Andersson.

Matchvinnaren Dino Islamovics 1-1 tog TFF till allsvenskan. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Matchvinnaren Dino Islamovics 1-1 tog TFF till allsvenskan. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån BILDBYRN

– Det var riktigt skönt. Vi var illa ut men kontrollerade sedan matchen. Klass, rutin och unga spelare som utvecklas ligger bakom framgången, sa målskytten själv till TV4.

I andra halvlek fortsatte Jönköpings anstormning men TFF visade ett mer kompakt försvar än i första halvleken. Förmodligen för att laget totalt ledde kvalet med 3-1 och kunde slappna av.

– Man ser att Trelleborgsspelarna inte är under lika mycket press längre. Nu har man mer boll och energi, tyckte Anders Andersson.

Resultatet 1-1 stod sig matchen ut. Trelleborgs FF till allsvenskan efter seger i kval mot Jönköpings Södra. I övrigt det nionde kvalspelet i klubbens historia utan förlust, då klubben aldrig förlorat ett kval man ställts inför sedan 1940-talet.

– Nu blir det fest! utbrast Kristian Haynes efter segern, innan han sprang tillbaka för att fira med sina lagkamrater och ett hundratal tillresta supportrar.

Erik Andersson och hans lagkamrater firar den allsvenska platsen. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

Erik Andersson och hans lagkamrater firar den allsvenska platsen. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån BILDBYRN

TFF tillbaka i allsvenskan

Nästa säsong spelar två skånska lag i allsvenskan. Svenska mästarna Malmö FF och Trelleborgs FF, som i april spelar sin första allsvenska match på nästan sju år.

Så här har det sett ut för TFF sedan 2011. Placering inom parentes.

2011. Allsvenskan (15)

2012. Superettan (15)

2013. Division 1 södra (3)

2014. Division 1 södra (11)

2015. Division 1 södra (1)

2016. Superettan (7)

2017. Superettan (3)*

* tog sig till allsvenskan genom kval mot Jönköping, 2-0, 1-1 (3-1)

Publicerad 19 November 2017 07:53