Kroppen slutade fungera – felet hittades efter sju år

"Ångesten och ovissheten är borta"

TRELLEBORG/MALMÖ. Under sju års tid blev Dianas kropp bara sämre och sämre. Hon utreddes för allt från hjärnblödning till remautism och magnetröntgades flera gånger för att utesluta MS och tumörer. Läkarna stod maktlösa - tills en sjukgymnast upptäckte vad det var som var fel.

2010 när Diana var 35 år gammal slutade hennes högra hand plötsligt att fungera. Med tiden började även höften att göra ont och plötsligt bar inte längre hennes knä och hon föll ihop. Smärtan spred sig genom delar av kroppen, medan andra tappade känseln helt och domnade bort.

Vid tidpunkten arbetade Diana inom polisen som kriminalutredare i de så kallade deltabussarna, vars uppgift är att göra ingripanden i folkmassor. Den svikande kroppen ställde till det. 

– Jag fick lämna in mitt vapen eftersom jag inte längre kunde lita på min hand och jag fick så småningom byta tjänst, berättar Diana, som i dag arbetar som inre befäl vid Malmöpolisen.

Under flera år lyckades Diana trots allt arbeta hundra procent, men kraften räckte endast till arbetet.

– När jag kom hem satt jag bara i soffan och grät. Det kändes som jag tappat det helt, men kroppen gjorde så ont att jag inte orkade göra annat. Samtidigt hade jag och min man börjat prata om att skaffa barn. Det lockade, men samtidigt gjorde det så ont att jag kände att jag inte räckte till.

Paret lyckades bli gravida både en och två gånger och parets döttrar föddes 2011 och 2012. Samtidigt utreddes Diana för det ena efter det andra, men utan resultat.

– De kollade allt från reumatism till om jag fått en hjärnblödning. Jag fick elstötar genom armarna för att se om nerverna svarade och utredningar gjordes för både ALS och MS. Men jag fick inte några besked, vilket gjorde mig besviken.

Efter sju år av ihållande smärta och känselbortfall var Diana ett fullständigt vrak.

– Jag kunde inte längre sova om nätterna. Jag fungerade inte alls, berättar hon.

I ett sista desperat försök begav hon sig till Kattens läkargrupp i Trelleborg. Där mottogs hon varmt, samtidigt som de meddelade det inte fanns något de kunde göra för henne. Som plåster på såren remitterade de dock henne till en sjukgymnast för att genomgå ett Multimodalt smärthanteringsprogram.

Det blev vändningen.

– Jag hade förlikat mig med att vad det än var jag led av var det kroniskt. Men när jag kom till Harmonigården och sjukgymnast Camilla von Lörinszky, såg hon nästan omedelbart vad som var fel. Mitt bäcken var kraftigt roterat, förmodligen efter en ridolycka många år tidigare.

Redan efter en första korrigering av höften kunde Diana känna hur allting föll på plats och nu ett drygt halvvår senare är hon så gott som återställd.

– Det har varit en lång väg och jag har fått jobba hårt med träning och sjukgymnastik, men nu känner jag att det har vänt. Det känns som att jag varit amputerad och fått min högersida tillbaka. Innan kunde jag inte hyvla ost med min högerhand. Nu kan jag bära 20 kilos vattendunkar i stallet utan problem, säger hon.

Men den största förändringen är trots allt den mentala.

– Ångesten och ovissheten är borta. Jag har gått i så många år och trott att jag haft något spöke eller monster i kroppen som skulle ta dö på mig. Nu vet jag att jag kan bli helt bra. Det beror bara på min egen insats.

Diana drömmer nu åter om en framtid.

– Till en början har jag och mannen tagit ledigt i två veckor för att fixa hemma. För första gången sedan vi skaffade hus kan jag faktiskt vara med och hjälpa till. Tidigare har min man och pappa fått göra allt. Sen ska jag börja rida igen. Vilket jag verkligen saknat.

Tillbaka till yttre tjänst blir det dock inte.

– Jag älskar mitt nuvarande jobb och skulle aldrig vilja byta det. Dessutom är jag tryggad för framtiden. Som inre befäl kan jag jobba även om jag skulle hamna i rullstol. Där använder jag min hjärna, mina beslut och min slutledningsförmåga.  

LÄS MER: "Många valsar runt länge i vården med sina smärtor"

Publicerad 28 December 2017 05:00

Lokaltidningen Trelleborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag