Skånebandet som lirar hård rock

"Det är förbaskat roligt att komma ut och spela"

SKÅNE.

Skånebandet New Dime Collectors består av fyra män, alla i femtioårsåldern. Nu drömmer de om att få komma ut och spela inför sin publik. De kallar sin genre hård rock, inte helt olikt hårdrock.

Av
Maja Bergqvist

Henrik Johnsson är sångare i bandet och spelar gitarr. Han är hemmahörande i Höör. Jarmo Vehmanen bor i Hörby och står för bas och körsång. Patrik Månsson är från Röstånga och spelar också gitarr och körar. Trummisen Peter Norén kommer från Vellinge.

Henrik Johnsson och Jarmo Vehmanen är vänner sen många år tillbaka. De spelade musik i olika punk- och rockband under 80- och 90-talet. Sedan kom livet emellan. Jarmo fortsatte spela på egen hand, medan Henrik höll upp.

– När vi åter igen bestämde oss för att spela ihop, så var det bara ett embryo till band. Vi skrev låtar och spelade in material, men vi behövde fler personer i bandet, säger Henrik Johnsson.

De började söka efter nya bandmedlemmar och hösten 2016 var bandet fulltaligt.

– Då hade vi hittat en bra blandning av musiker, vi har alla olika bakgrund. Det krävs en viss energi när man spelar med oss.

Under våren 2017 hade New Dime Collectors sin allra första spelning, på Hep Cap Day i Lund. Sedan dess har det blivit en handfull spelningar runt om i Skåne och nya spelningar är på gång, nu närmast i Röstånga. Bandet hoppas på att nå ytterligare publik.

– Vår dröm är att få komma ut på klubbar och spela. Då kommer man nära publiken. Det här är ju ett hobbyprojekt, vid sidan om våra heltidsjobb, men ett mycket ambitiöst sådant.

Vi är inte alltid så vrålpolitiska

Henrik Johnsson kallar sig själv allätare när det kommer till musik, så länge det finns en nerv i musiken gillar han det mesta. Den ska väcka något inom en. Han är svagare för den hårdare musiken än för den softare, något som också återspeglar sig i New Dime Collectors låtar.

– Det är förbaskat roligt att skapa. Vi skriver låtarna själva och vi är inte alltid så vrålpolitiska. Vi skriver om människans natur och det samhälle vi lever i, säger Henrik Johnsson.

Bandet spelar in sin musik i sin replokal och släpper den på bland annat Soundclouds och Youtube. Det finns en officiell video till deras låt New Greed.

Publicerad 29 March 2018 09:22