Snöoväder ställer till det i den skånska påsktrafiken

Vägar stängs av efter flera olyckor

VELLINGE/TRELLEBORG. Ett nytt snöoväder ställer till det i den skånska trafiken. SMHI har gått ut med en klass 1-varning för hela länet.

– Det har kommit in ett oväder med snöfall och blåst som ger dålig sikt och hala vägar. Det ställer till det i trafiken i främst södra delarna av Skåne, säger Stephan Söderholm vid polisens ledningscentral.

Av
Andreas Holm

Strax innan klockan 8 på torsdagsmorgonen inträffade en olycka på E6 i höjd med Vellinge södra. Vägen stängdes av i riktning mot Trelleborg.

– Det handlar om två olyckor. En lastbil har kört av vägen och kort efter körde en personbil in i mitträcket. Vägen är helt avstängd, säger Stephan Söderholm.

Klockan 07.55 larmades polis, räddningstjänst och ambulans till en olycka på E6 vid Skegrie/Hammarlöv.

– En person som färdats i personbilen är lindrigt skadad, säger Stephan Söderholm.

Polisen ledde om trafiken via väg länsväg 100 och Håslöv. Saltbilar beställdes till platsen för att åtgärda vägbanan som är hal.

Även E65 mellan Marsvinsholm till Bjäresjö SV i riktning mot Ystad stängdes av under förmiddagen men öppnade igen vid 13.40-tiden.

– En lastbil har kört in i mitträcket vid Bjäresjökorset och kört ner ett 20-tal stolpar. Olyckan rapporteras orsakats av nederbörd, dålig sikt och halka, säger Stephan Söderholm, som uppmarna till försiktighet i trafiken.

Både på väg 11 mellan Gärsnäs och Tågarp och på väg 13 mellan Snogeholmsjön till Alaröd i riktning mot Ystad har bussar kört av vägen. Olyckorna inträffade vid 12-tiden och vägarna stängdes i ett första skede av. Trafikverket varnar för långa köer och begränsas framkomlighet vid olycksplatserna.

Strax innan 13.30 varnade Trafikverket för ännu en olycka som orsakat totalstopp på väg 13 mellan Sövestad och Ystad i båda riktningar. Trafikanter uppmanas att köra norrgående via väg 19 och södergående via väg 999 samt väg 19.

Orsaken är ett bärgningsarbete efter en tidigare olycka.

Klockan 14.37 larmades polis, ambulans och räddningstjänst om en frontalkrock på Väg 108 i höjd med Haglösa i Trelleborgs kommun. Skadeläget är oklart.

Några minuter senare krockade två lastbilar på riksväg 13 vid Årröd.

– Det är totalstopp i trafiken och mycket halt, säger Stephan Söderholm.

Enligt Trafikverket råder mycket besvärligt väglag i stora delar av Skåne, med fläckviss snö eller våta vägbanor.

16.19, meddelade polisen att patruller var på plats på E65 med anledning av stora trafikproblem i samband med snöovädret.

Trafikanter uppmanas att välja en andra vägar än de olycksdrabbade och om möjligt på grund av snabbt växande kö. Det finns enligt Trafikverket i nuläget ingen prognos på när trafiken kan återgå till det normala.

Även vindkänsliga fordon rekommenderas att inte köra över Öresundsbron under dagen.

Publicerad 29 March 2018 09:13