Polisens teori om varför flest vapen lämnats in i Lund

Malmö kommer på andra plats

SKÅNE. Under den tre månader långa vapenamnestin har polisen i Skåne fått in drygt 1 000 vapen. Bara runt 150 av dessa har lämnats in i Malmö, det är istället polisen i Lund som fått ta emot flest vapen, drygt 200 stycken.

Av
Anja Degerholm

– Vad det beror på vet vi inte, men om jag får spekulera så kan det bero på att personer i kriminella miljöer i Malmö vänder sig till andra kommuner, säger Göran Holmgren, kommunpolis i Malmö som är ansvarig för vapenamnestin i polisregion syd.

Vapenamnestin avslutades den 30 april och i hela polisregion syd, som förutom Skåne även omfattar Blekinge, Kalmar och Kronobergs län, har det kommit in drygt 2 000 vapen. Allra flest vapen, närmare bestämt drygt 250 stycken, har lämnats in i Kalmar.

Exakt hur många vapen det rör sig om har polisen ännu ingen siffra på. Bara den senaste veckan har 270 vapen lämnats in på de olika poliskontoren och dessa har ännu inte registrerats eller utretts närmare. Senare i veckan räknar man med att kunna presentera en slutgiltig siffra.

Vilka vapen har då lämnats in? Enligt Göran Holmgren rör det sig framför allt om olika typer av hagelvapen och mindre pistoler. Polisen har även fått in pluggade vapen och replikor. Vid ett par tillfällen har nationella bombskyddet fått kallas in och det har även lämnats in magasin till automatvapen, men i övrigt är det inga spektakulära fynd.

Samtliga vapen ska nu registreras och kontrolleras om det kan knytas till någon ägare. Det kan också bli aktuellt att Nationellt forensiskt centrum (NFC) provskjuter vissa vapen, om man misstänker att de används vid ett brott. I annat fall förstörs vapnen.

Ett axplock av det polisen fått in i samband med vapenamnestin.

Ett axplock av det polisen fått in i samband med vapenamnestin. Foto: Anja Degerholm

Överlag är polisen nöjd med utfallet av amnestin.

– Vi är tacksamma för vartenda vapen som kommit in. Varje skjutning som kan förhindras är en vinst, säger Göran Holmgren.

Regeringen har även uttryckt en önskan om en vapenamnesti för handgranater och andra explosiva varor till hösten, men än finns inget beslut och hur amnestin ska kunna genomföras rent praktiskt.

Publicerad 02 May 2018 12:52