Anordnar demonstration efter ökad nazistisk aktivitet

Ung vänster: "Alla i Trelleborg ska känna sig trygga"

TRELLEBORG. Ung vänster anordnar på lördag den 5 maj klockan 13 en demonstration på Stortorget i Trelleborg. Detta med anledning av att man märkt en ökning av nazistiska klistermärken och affischer i Trelleborgsområdet.

"Den senaste tiden har vi sett hur nazistiska klistermärken och affischer satts upp runt om i Trelleborg och närområdet. Därför har vi beslutat att samla till en bred demonstration mot nazism och för folks lika värde och för att alla i Trelleborg ska känna sig trygga. Vi får aldrig glömma historien och vi får aldrig låta det hända igen! Genom att samla alla i Trelleborg och närområdet som står upp mot nazisterna kan vi visa dem att detta är vår stad", skriver Ung Vänster i ett pressmeddelande.

Enligt en granskning som den antirasistiska stiftelsen Expo gjort så har de nazistiska aktiviteterna ökat i Trelleborg de senaste tre åren. År 2015 genomfördes sex stycken aktiviteter i Trelleborgsområdet, året efter 41 stycken och 2017 var det 44. Som rasideologiska aktiviteter räknar Expo bland annat manifestationer, sociala aktiviteter samt propagandaspridning så som flygbladsutdelning och uppsättning av klistermärken.

Trenden i hela Skåne är annars att de nazistiska aktiviteterna minskar. År 2016 noterade Expo 525 aktiviteter, året efter bara 363 stycken. Nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR) står nästan uteslutande för de aktiviteter som Expo granskat.

Ung vänster har bjudit in flera olika föreningar i Trelleborg för att samla alla som vill ta ställning mot nazism och rasism. Mer information finns i Facebook-evenemanget "Trelleborg mot nazism".

Publicerad 04 May 2018 15:39

Lokaltidningen Trelleborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag