Slitvargen blickar tillbaka:

"Det ska ju inte vara lätt heller"

En dag kvar till allsvenska derbyt mellan TFF-MFF

SKÅNEDERBY.

Senast Trelleborgs FF slog Malmö FF var 2007. Då spel-ade Mattias Thylander fram till 1–0 och kämp-ade sedan i sitt anletes svett för att hålla undan till seger inför 9 045 på Vångavallen. Han om någon vet hur mycket ett derby betyder.

Av
Andreas Holm

– Det är det roligaste du får uppleva som spelare. Jag har haft ynnesten att själv spela derby med både Malmö FF, AIK och TFF, säger en idag 43 år gammal "Thylle", som under sin tid i TFF spelade tre oavgjorda och vann en seriematch mot MFF.

Men det är skillnad på derby och derby menar den förre backen och mittfältaren. När derbyt är en av säsongens höjdpunkter i Trelleborg går gästerna Malmö FF in med pressen att sätta lillebror på plats.

– När jag spelade i MFF var tre pinnar mot TFF ett måste. Derbyt betyder årets match för TFF medan MFF snarare har allt att förlora om man inte lyckas ta poäng. Men det är enklare sagt än gjort, det fick jag lära mig ett par gånger. När jag kom till TFF gav man alltid Malmö en tuff resa i derbymatcherna, det ska ju inte vara lätt heller, säger Mattias Thylander och fortsätter:

– I AIK var det tvärtom. När MFF har inställningen att vinna guld, oavsett hur det går i Skånederbyt, ska man i AIK alltid vinna Stockholmsderbyna. Jag har en tung merit av att ha spelat åtta sådana derbyn utan att förlora ett enda, påpekar "Thylle".

Han fostrades i Höllvikens GIF innan han lämnade för Malmö FF 1991.

"Det ska ju inte vara lätt heller."

Fram till 1999 tillhörde han himmelsblått innan flyttlasset gick mot Solna. 2005 kom "Thylle" tillbaka till Sverige efter spel i Danmark.

Han var med om att föra upp TFF till Allsvenskan 2006 och i sitt första Skånederby mot MFF var han en av de bästa på plan.

Han var den spelare som sprang mest och snabbast på Vångavallen och låg dessutom bakom Jimmie Augustssons 1–0 i en match som slutade 2–1.

– Jag minns den vinsten med värme. Den typen av matcher var alltid roliga att spela. Att få uppleva hatkärleken mellan Malmö och Trelleborg, dessutom som spelare i båda klubbarna, blev minnen för livet.

Mattias Thylander representerade MFF i 85 A-matcher och gjorde fem mål. I TFF-tröjan blev det lika många matcher och fyra mål. Han avslutade också karriären med bra statistik – att aldrig få uppleva en förlust mot Malmö FF i seriesammanhang. Han var nämligen inte med när TFF föll hemma (0-2) mot MFF den 8 augusti 2009.

"Tre pinnar var ett måste."

Hur kan det gå i år på Vångavallen?

– Matcherna mot MFF är alltid väldigt öppna och jag tror varje poäng blir oerhört viktig psykologisk. MFF behöver poäng för att haka på toppen, TFF för att känna säkrare mark i tabellen. Det kan sluta hur som helst, men det kommer bli en tuff kamp.

Publicerad 12 May 2018 07:00

Lokaltidningen Trelleborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag