De vill bygga världens mest klimtsmarta restaurang

Ska bli självförsörjande på tomater, sallad och örter

SKEGRIE. Som första restaurang i världen ska Claes och Cecilia Stenmarks ”snabbmatshak” bli självförsörjande på tomat, sallad och örter. De ska dessutom värma upp sitt växthus med spillvärme från restaurangen, använda dagvatten till bevattning och till största del servera ekologisk och närproducerad mat.

– Varför transportera råvaror långa sträckor när man kan odla dem på plats, säger entreprenören Claes Stenmark.

Paret Stenmarks restaurang ”Pizza Burgare” är än så länge bara på bygglovsstadiet, men om allt går som planerat kan de förhoppningsvis sätta spaden i jorden redan i augusti.

– Vår dröm är att kunna öppna serveringen vid nyår, men mer realistiskt blir nog till nästa sommar, säger de.

Men den som väntar på något gott väntar aldrig för långe som det heter. Och gott kommer det att bli – i dubbel bemärkelse.

På marken de förvärvat i den lilla byn Skegrie mellan Vellinge och Trelleborg, ska den 370 kvadratmeter stora anläggningen ta form. Restaurangen och växthuset kommer att verka tillsammans som en huskropp med ett eget kretslopp.

Claes Stenmark.

Claes Stenmark. Foto. Anja Dahlgren

Värmen som vanligtvis försvinner ut genom ventilerna från en restaurang ska användas som uppvärmning till växthuset som förhoppningsvis ska kunna göra restaurangen självförsörjande på tomat, sallad och örter. Även vatten som använts i verksamheten ska i så hög grad som möjligt återanvändas till bevattning.

– Det ska bli världens mest klimatsmarta fristående restauramganläggning. Utöver det vi själva producerar kommer vi uteslutande använda oss av närproducerade och ekologiska varor. Vi vill gynna det lokala jordbruket, berättar Claes Stenmark, som liksom hustrun Cecilia har mer än 17 års erfarenhet inom restaurang och livsmedelsproduktion.

Vi ville göra en insats för byn

Att restaurangen hamnar i Skegrie är lite av en slump.

– Vi kände att vi ville bort från hetsen i Stockholm och började söka oss ner till Skåne. Så småningom hittade vi ett hus vi gillade i Skegrie och på den vägen är det.

Trots att det finns goda kommunikationer, och god samhällsservice i Skegrie kände Claes och Cecilia snart att något saknades.

– Det finns inte direkt någonstans att gå om man vill gå ut och äta pizza och burgare. Där kände vi att vi ville göra en insats för byn, säger de.

Responsen från byborna har överlag varit god och många ser fram emot att till nästa sommar kunna promenera eller cykla hem från krogen.

Cecilia Stenmark.

Cecilia Stenmark. Foto. Privat

Några protester har dock kommit in från grannar som oroar sig för parkeringskaos och att den vedeldade pizzaugnen ska bli en sanitär olägenhet.

Två fastighetsägare har, enligt Kvällsposten, gått så långt att de kräver skadestånd på vars en miljon kronor om restaurangen byggs.

Paret Stenmark tar dock kritiken med ro.

– Det är helt naturligt att man känner oro inför en sån här sak. Jag tycker att vi har haft en god dialog med ett par av de som har haft invändningar, och hoppas att vi även kan få till det med övriga också.

Publicerad 26 May 2018 04:00

Lokaltidningen Trelleborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag