Datorbedrägerierna ökar – region syd värst drabbat

Polisen planerar att rekrytera 15 nya utredare

SKÅNE. Antalet anmälda datorbedrägerier är fler än någonsin och flest anmälningar görs i polisområde region syd. I närmare 70 procent av fallen handlar det om stulna kortuppgifter som använts vid köp på nätet.

Av
Anja Degerholm

Under april månad anmäldes 11 437 datorbedrägerier. Värst drabbat är polisområde region syd, där Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronoberg län ingår, med 3 160 anmälningar. Det visar statistik som Stöldskyddsföreningen tagit fram.

– Det visar att det tar tid innan vi vänjer oss vid att vi måste skydda oss. Det är inte bara hemmet som måste skyddas mot brott utan även våra digitala uppgifter, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.

Antalet anmälda bedrägeribrott har sedan polisen började följa utvecklingen 2014 aldrig varit fler. Siffror från Nationellt bedrägericenter (NBC) visar på en ökning med cirka 55 procent mellan de första fyra månaderna 2017 jämfört med 2018. En stor del av de drabbade bor i landets storstäder. Och region syd är alltså mer drabbat än både Stockholm och region väst, där Göteborg ingår.

Polisen planerar därför att anställa ytterligare 15 bedrägeriutredare för att hinna med alla ärenden, skriver SVT Nyheter. I dag arbetar runt 85 utredare med bedrägerier i region syd.

– Vi prioriterar ärenden med frihetsberövade men också brott mot äldre och ärenden med väldigt brottsaktiva individer där vi ser en koppling mot den organiserade brottsligheten, säger Carolina Adler, tillförordnad sektionschef för bedrägerisektionen på polisregion syd, till SVT.

Det är inte bara hemmet som måste skyddas mot brott utan även våra digitala uppgifter

Lina Nilsson på Stöldskyddsföreningen har flera tips på hur man kan skydda sig. Som att man ska handla på säkra sidor, som antingen har ett hänglås i adressfältet eller en https-adress. Ett annat tips är att inte lagra sina uppgifter i onödan.

– I vissa fall behövs det, till exempel när det gäller olika abonnemangstjänster. Men handlar det om engångsköp tycker jag att det är onödigt.

Att ha en kort som bara är avsett för köp på nätet är ett tredje tips. När man inte använder det så går det att spärra för internet- och utlandsköp.

– Då är risken väldigt liten att någon försöker använda dina kortuppgifter just precis de där två minuterna kortet inte är spärrat, säger Lina Nilsson.

Flest bedrägerier i region syd

Antal anmälda datorbedrägerier i de olika polisregionerna under april månad:

Nord: 663.

Mitt: 944.

Stockholm: 2 065.

Öst: 696.

Väst: 2 303.

Syd: 3 160.

Bergslagen: 1 606.

Totalt: 11 437.

Källa: SSF Stöldskyddsföreningen.

Publicerad 03 June 2018 06:00

Lokaltidningen Trelleborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag