Fågelfoto i Svaneholms sommarutställning

Jens Ståhlstierna har fångat fåglar vid vatten

SKURUP/GISLÖV

Sommarens utställning på Svaneholms slottsmuseum har fåglar i fokus. Gislövsbon Jens Ståhlstierna kan synas flyta omkring på sjön i gryningen, i jakt på den perfekta bilden.

Slottsmuséet slår upp portarna till sommarens utställning den 1 juni. Utställningen heter Fåglar vid vatten och konstnären, fotografen, Jens Ståhlstierna. Att sommarutställningen går i fotografins tecken hör inte till vanligheten. Men Inger Jepsson Borg på muséet tror att Jens Ståhlstiernas bilder kan locka en bred publik.

Uppvuxen i Skanör har han alltid haft nära till naturen och därmed fått intresse för den. Numera är han bosatt i Gislövs läge. Han är hobbyfotograf och jobbar med musikproduktion till vardags.

– Jag är ingen fågelskådare och inte alls artintresserad egentligen. Men jag gillar att fotografera fåglarna. För mig är det ljuset som är det intressanta, att måla med ljus och skärpedjup för att få till en bra bild. Det ska hända något också, säger Jens Ståhlstierna.

För att få den rätta vinkeln, och komma nära fåglarna, har han fått hjälp att konstruera ett flytgömsle. Det flytande gömslet är en meter gånger 160 centimeter, och flyter på vattnet runt fotografens överkropp medan han för det framåt genom att promenera på sjöbotten.

Lokaltidningen har tidigare berättat om Slottsmuséets ekonomiska svårigheter. Länge var det oklart om muséet skulle kunna ha öppet alls under 2018, men ett bidrag på en kvarts miljon från Skurups kommun gjorde det möjligt att öppna under sommaren. Skurups sparbank stöttar också sommarutställningen med 10 000 kronor. I vanliga fall kan det ta ett till två år att förbereda en stor utställning men i år fanns det inte tid till det.

Muséets Inger Jepsson Borg är glad att Jens Ståhlstierna dök upp. Hon och hennes man råkade få syn på det flytande gömslet en dag när de var ute och gick vid Svaneholmsjön. Jens Ståhlstierna fick ungefär en månad på sig att förbereda utställningen, som är hans första större sådan. Fotografierna är tagna vid Svaneholm, Näsbyholm, Stavsten och Lockarp bland annat. Han fotograferar alltså gärna vid både hav och sjö.

– Oftast är jag ute på morgonen för då vet jag var fåglarna brukar gå ner för att dricka. Flera av bilderna är tagna innan soluppgången, berättar Jens Ståhlstierna.

Vernissage sker den 2 juni klockan 14. Utställningen pågår till och med den 31 augusti.

Jens Ståhlstierna fotograferar gärna vid både hav och sjö.

Jens Ståhlstierna fotograferar gärna vid både hav och sjö. Foto: Emma Brännman

Publicerad 20 June 2018 00:00