Ultralöparna gör sig redo för lopp i Trelleborg

"Lite saltlakrits är alltid gott att tugga på under loppet"

TRELLEBORG.

På lördag är det dags för den andra upplagan av Backyard Ultra Sydkusten, BUS. Banan är 6,7 kilometer lång och påbörjas varje heltimme. Löparna väljer själv vilken taktik de ska ha, antingen springa lite fortare med lång vila innan nästa varv får påbörjas eller springa i lugnare tempo med kortare vila.

Av
Maja Bergqvist

Thomas Gunnarsson bor i Trelleborg är en av dem som anmält sig till årets lopp som äger rum den 7 juli.

– Jag sprang i fjol och det var ett av de roligaste loppen under hela året. Stämningen var mycket god och hela arrangemanget var fantastiskt.

Av runt 200 deltagare förra året kom Thomas Gunnarsson på en delad fjärde plats bland herrarna. Vinnaren sprang varvet 26 gånger. Thomas Gunnarsson tvingades bryta loppet under den 19:e timmen, det vill säga när han sprungit totalt drygt 127 kilometer. Hans ankel började svullna upp och han ville inte riskera att dra på sig allvarligare skador.

Thomas Gunnarsson berättar om tjusningen bakom att springa ultralopp och om löpning överhuvudtaget. Den sociala gemenskapen är viktig.

Jag sprang i fjol också och det var ett av de roligaste loppen under hela året

– Det känns bra i hela kroppen att springa, det utsöndras endorfiner. Jag håller mig frisk och äter sunt. Det blir en positiv spiral. Dessutom ger det tid att bearbeta mentala grejer.

Han säger att ultralopp handlar mer om mental än fysisk ansträngning.

– Förra året förberedde jag olika mantran om det skulle kännas tungt. Men trots den långa sträckan kändes det så här efteråt som om loppet gick blixtsnabbt.

Thomas Gunnarsson är 48 år. Han började med triathlon så sent som för ett par år sedan och fastnade. Det här året kommer han att fokusera mer på löpning. Han känner sig förberedd inför årets lopp. Rådet till andra är att träna lågintensivt, med låg puls som följd.

– Jag tror att man undviker skador lättare då. Sen är det viktigt att röra sig lite varje dag, kontinuiteten är viktig.

Han gillar att lyssna på musik eller någon pod när han är ute och tränar. Han har hittat musik som han kan springa i takt till för att hitta det ultimata löpsteget, kort och snabbt, men ändå med bibehållen låg puls.

Kosten är också viktig. Thomas Gunnarsson har allt mer gått över till att äta mat som innehåller mer fett, som kroppen använder som bränsle.

I vilan mellan varje varv på lördag har han sin egen matsäck med sig. Den består av varm benmärgsbuljong, kokosolja, mandelsmör och omelett med bacon.

– Lite saltlakrits har jag också med mig. Det är alltid gott att tugga på under loppet.

Backyard Ultra Sydkusten, BUS.

Loppet startar lördag 7 juli klockan 10, vid fotbollsplanen i Albäcksskogen i utkanten av Trelleborg. Varje heltimme startar ett nytt varv, vid startstället, tills siste deltagare antingen bryter eller inte hinner påbörja ett nytt varv inom en timme.

Publicerad 03 July 2018 00:00