Kommuner öppnar grönytor för att hjälpa bönder i kris

– Djurfoder saknas till följd av torka

STAFFANSTORP/SJÖBO.

Lantbrukarna har brist på djurfoder till följd av torkan. Nu öppnar skånska kommuner upp gräsytor.
– Kan vi hjälpa till vill vi självklart göra det, säger Åsa Löfgren, utvecklingsledare på tekniska förvaltningen i Sjöbo kommun.

Bristen på djurfoder är omfattande. På onsdagen tog Staffanstorps kommun beslutet att lantbrukare ska få möjlighet att skörda gräs på kommunens marker.

– Vi har blivit nedringda från lantbrukare sedan medierna rapporterat om djurfoderbristen. Då kom kommunalrådet på att vi kunde göra våra marker tillgängliga, säger Karolina Gnosspelius, plan- och exploateringschef i Staffanstorps kommun.

Under torsdagen gör man en inventering av vilka marker som man kan ge tillgång till. Främst rör det sig om markreserver som ligger i träda, platser där man inte har börjat bygga än och sådana ytor som inte är utarrenderade.

– Det kan vara osålda industrimark till exempel. Det handlar alltså inte om allmänna platser som parker, säger Karolina Gnosspelius.

Även i Sjöbo kommun kom ett liknande beslut på onsdagen.

– Vi kommer att kunna erbjuda ungefär 0,7 till 2,5 hektar, ytor som vi normalt sätt inte slår. Vi ska titta på områdena hur de ser ut. Men lantbrukarna själva får ta ansvar för om skörden håller tillräckligt bra foderkvalitet, säger Åsa Löfgren på Sjöbo kommun.

I Sjöbo rör det områden vid ”hundparken” norr om Sandåkravägen och ett ställe i närheten av Grimstofta samt på Sjöbo väst.

I båda kommunerna kommer ytorna att fördelas mellan lantbrukarna. Först till kvarn gäller både i Sjöbo och Staffanstorp.

Publicerad 05 July 2018 11:11