Över 3 000 pendlare än normalt valde varje dag att resa kollektivt än att köra bil när E6 stängdes av.

Över 3 000 pendlare än normalt valde varje dag att resa kollektivt än att köra bil när E6 stängdes av. Foto: Byrd/Claes Hall, Mostphotos.com

Fler ställde bilen och tog tåget när E6 stängdes av

"Kan göra annat på vägen än att sitta i bilkö"

SKÅNE. I snitt 3 500 pendlare valde att åka kollektivt i stället för att ta bilen varje dag under avstängningen av E6:an. Det motsvarar 2,5 mil bilkö enligt Skånetrafiken, som stärkte upp tågtrafiken när järnvägsbroarna installerades i Alnarp.

Av
Andreas Holm

– Vi är mycket glada att så många valde tåget istället. Nu vill vi gärna se att de fortsätter att resa kollektivt och hållbart med oss och upptäcker att man kan göra annat på vägen till jobbet än att sitta i bilkö, säger Skånetrafikens trafikdirektör Linus Eriksson, i ett pressmeddelande.

Under avstängningen har Skånetrafiken satt in tolv extra förlängda pågatåg på sträckan Helsingborg-Malmö, fem extra avgångar med Pågatågen på morgonen och sju extra avgångar under eftermiddagens rusningstrafik. Många trafikanter valde att ställa bilen och i stället ta tåget. Enligt Skånetrafiken ökade resandet med tio procent, eller cirka 3 500 pendlare varje dag. I både Kävligne och Landskrona har det ordnats med tillfälliga pendlarparkeringar för att undvika parkeringskaos när antalet tågresenärer förväntades att öka, något som Lokaltidningen tidigare rapporterat om.

På E6 har trafiksituationen varit lugnare än befarat under avstängningen i Alnarp, bortsett från en olycka där en lastbil välte och blockerade trafiken i höjd med Borgeby.

– Resenärerna har varit trogna och visat förståelse för situationen och valt andra sätt att ta sig fram än på vägarna, säger Joanna Ljunggren, presskommunikatör vid Trafikverket.

För att hjälpa hjälpa resenärerna att hålla koll på avgångstider och resrutter stärkte Skånetrafiken under avstängningen upp med extra personal, perrongvärdar. Det kommer man nu att fortsätta med.

– Det har visats sig både uppskattat och effektivt med våra perrongvärdar. Vi fortsätter nu med perrongvärdarna ytterligare en period, för att hjälpa resenärerna även efter den omfattande vägavstängningen, säger Mikael Espling, Skånetrafikens affärschef för Öresundståg, i ett pressmeddelande.

Publicerad 25 October 2018 13:00