Flest barn i Skåne går på fritids i Lund, Staffanstorp och Svedala. Desto färre i Klippan, Landskrona och Perstorp.

Flest barn i Skåne går på fritids i Lund, Staffanstorp och Svedala. Desto färre i Klippan, Landskrona och Perstorp. Foto: Mostphotos.com

Här är de skånska kommuner där flest barn går på fritids

En del barn går fler timmar per dag på fritids än i obligatorisk skola

SKÅNE. Flest barn går på fritids i Lund, Staffanstorp och Svedala. Desto färre i Klippan, Landskrona och Perstorp. Det visar statistik från Kommun- och landstingsdatabasen.

Av
Andreas Holm

– Det är ungefär 130 000 fler elever som går i fritidshem än i gymnasieskolan i Sverige. Och de yngre barnen kan gå fler timmar i fritidsverksamhet än i obligatorisk skola under en dag, säger Ann Ludvigsson, lektor i pedagogik vid Jönköpings universitet, till Nyhetsbyrån Siren.

I Lunds kommun går 73 procent av barnen i åldern 6 till 12 år på fritids, motsvarande siffra är 69 procent i Staffanstorps kommun. Mindre än hälften av barnen, under 50 procent, är inskrivna i fritidshem i Burlöv, Helsingborg, Åstorp, Örkelljunga, Östra Göinge, Bjuv, Osby, Klippan, Landskrona och Perstorp.

I Perstorps kommun har snittet de senaste tio åren varit 42 procent, förra året gick 39 procent av andelen barn 6-12 år på fritids. Så få barn har det inte varit inskrivna på fritids sedan 2007.

Ann Ludvigsson har tillsammans med Carin Falkner, också hon lektor i pedagogik vid Jönköpings universitet, forskat om fritidshemmen. De tycker att med tanke på hur många barn som går på fritids i Sverige och hur stor del av barnens vardag det är, så borde fritidshemmen uppmärksammas mer. Både i forskning och medierapportering är det den obligatoriska skolan som dominerar.

– Mot bakgrund av de problem som vi har i vårt samhälle med främlingsfientlighet och rasism, så borde det som är en stor del av fritidshemmets uppdrag – att jobba med barns relationer och hur man förhåller sig till varandra – verkligen vara i fokus, säger Carin Falkner, till Siren.

Kommunerna där flest barn på fritids i Sverige är Sollentuna och Vilhelmina där 87 respektive 82 procent av alla barn i åldern 6-12 år är inskrivna på fritidshem.

Publicerad 25 October 2018 06:00