Nu bryter sig barnmorskorna loss och bildar ett eget fackförbund. Beslutet fattades tidigare i veckan.

Nu bryter sig barnmorskorna loss och bildar ett eget fackförbund. Beslutet fattades tidigare i veckan. "Nu kan vi kan lättare driva våra frågor", säger Eva Nordlund, vice ordförande i Svenska barnmorskeförbundet. Foto: Mostphotos, Pressbild

Barnmorskorna bildar eget fackförbund: "Tillräckligt starka att stå på egna ben"

Kristianstads lokalförening tudelad i omröstningen

SVERIGE. Under många år har merparten av landets barnmorskor varit anslutna till Vårdförbundet. Nu bryter sig yrkeskåren loss efter 40 år och bildar ett eget fackförbund.

Av
Andreas Holm

– Vårdförbundet är en stor och stark organisation men vi vet att vi är tillräckligt starka att nu stå på egna ben, säger Eva Nordlund, vice ordförande i Svenska barnmorskeförbundet.

Från och med den 1 januari nästa år kan barnmorskor tillhöra sitt nya fackförbund. Det slog lokalföreningarna i Svenska barnmorskeföreningen fast när en majoritet, 52 mot fem, röstade ja till att bilda en självständig facklig profession inom SRAT i Saco, som idag har cirka 15 000 medlemmar, där majoriteten jobbar inom hälsa och vård.

– De (SRAT) har ett arbetssätt som tilltalar oss. Nu kan vi driva de frågor vi är bäst på inom vårt yrke med en god uppbackning kring bland annat juridik och annat fackligt stöd från SRAT, säger Eva Nordlund.

Två lokalföreningar i mellersta Sverige valde att rösta nej. Barnmorskorna i Kristianstads lokalförening var mer kluvna där resultatet blev oavgjort, en röst på ja, en röst på nej.

I 40 år har de varit anslutna till Vårdförbundet och under två års tid har diskussionerna förts om att bryta sig loss. När Lokaltidningen skrev om planerna tidigare i år menade Eva Nordlund att ett samarbete med SRAT skulle ge naturliga samarbeten med bland annat vårdpersonal som bland annat gynekologer, förlossningsläkare och sjukgymnaster.

– I Vårdförbundet tillhör barnmorskorna en väldigt liten del av medlemmarna. Nu blir vi en av de större grupperna, beroende på hur många barnmorskor som väljer att bli medlemmar, och kan lättare driva våra frågor om arbetstider, arbetsmiljö och löner, säger Eva Nordlund.

"Har all möjlighet att forma hur vi barnmorskor vill ha det."

Redan under den första timmen efter att beslutet offentliggjorts under onsdagen hade närmare tjugo barnmorskor tecknat medlemskap. Men det är för tidigt att uttala sig om hur många av de cirka 5 000 anslutna barnmorskorna i Vårdförbundet, eller de oorganiserade, som väljer det nya fackförbundet, menar Eva Nordlund.

– Det vi fokuserar på nu är att bygga upp en helt ny organisation från grunden och det är ett spännande arbete med allt från visioner, mål, arbetstidsmodeller, utbildning och lönefrågan. Vi har all möjlighet att forma hur vi barnmorskor vill ha det, vilket är en helt ny situation för oss.

Men det finns en del utmaningar. Den största handlar om kollektivavtalet.

– Nödvändiga kollektivavtal finns för barnmorskor via SRAT. Det som är annorlunda är Vårdförbundets nattarbetsavtal, men det är osannolikt att barnmorskemedlemmar i det nya förbundet inte skulle omfattas av det. Precis som oorganiserade alltid gör på arbetsplatserna.

Publicerad 16 November 2018 06:00