Johanna Gounta, teamledare och sjuksköterska (t.v) och Jennie Linde, undersköterska, tycker webbokningen sparar mycket tid.

Johanna Gounta, teamledare och sjuksköterska (t.v) och Jennie Linde, undersköterska, tycker webbokningen sparar mycket tid. Foto: Press

Bokning av sjukresor via webben underlättar för vårdpersonal

Sjuksköterska: "Det sparar mycket arbetstid"

SKÅNE. Varje år bokas närmare en miljon sjukresor i Skåne och genom en webbaserad bokningstjänst ska det bli enklare för vårdpersonal att planera verksamheten och frigöra vårdplatser på ett snabbare sätt. Målet är att en majoritet av bokningar görs via webb i stället för telefon.

Av
Andreas Holm

När möjligheten att boka sjukresor via webben blev möjligt i september bokades 700 resor. Förra månaden ökade antalet bokningar till 1700. Målet är att så gott som alla vårdenheter i Skåne ska börja använda sig av systemet.

– Vi har bokat sjukresor i tjänsten ett bra tag nu, eftersom vi var med i försöksgruppen. Det sparar våra medarbetare mycket arbetstid, säger Johanna Gounta, teamledare och sjuksköterska på dialysmottagningen på Hässleholms sjukhus, i ett pressmeddelande.

Bokningssystemet har utvecklats i samverkan mellan Skånetrafiken och representanter från den skånska vården. I dag får Skånetrafiken ta emot runt 2 400 samtal varje dag som handlar om att ordna transport för en patient till och från bokade vårdbesök. Förhoppningen är att det webbaserade alternativet ska leda till bättre förutsättningar till vården och öka tryggheten för patienten.

– Vi är väldigt glada att vårdens enheter varit så snabba att ansluta sig till systemet. Vårt mål är att effektivisera bokningen av sjukresor, både för vårdpersonalen och för vår beställningscentral, säger Titti Unosdotter, affärsområdeschef serviceresor på Skånetrafiken, som nu undersöka hur tjänsten kan utvecklas ytterligare för att nå målet att 80 procent av alla bokningar av sjukresor görs via webben.

274 vårdenheter i Skåne har registrerats i systemet.

– Nu tar det ett par minuter att boka en resa och vi blir mycket mer flexibla eftersom vi slipper vänta i telefon, säger Johanna Gounta, i pressmeddelandet.

FAKTA: Sjukresor i Skåne

En sjukresa är en resa som görs till och från bokade besök i vården, med en personbil eller specialfordon.

Varje år görs 750 000 sjukresor i länet.

Skånetrafikens beställningsmottagning tar emot 2 400 samtal varje dygn.

Källa: Skånetrafiken

Publicerad 19 November 2018 06:00