Personen på bilden är inte kvinnan i artikeln.

Personen på bilden är inte kvinnan i artikeln. Foto: Ritzau Scanpix/Polisens förundersökning

Kallade skolkamrat för "Årets fuckgirl" – döms för grovt förtal

"Jag mådde jättedåligt och kände mig kränkt"

TRELLEBORG. Inför hundratals gymnasieelever utsågs kvinnan för "Årets fuckgirl". Tingsrätten dömer nu en jämnårig skolkamrat för grovt förtal.

Det var i samband med Söderslättsgymnasiets studentbal i våras som den unga kvinna kallades upp på scen för att motta "utmärkelsen".

”Du kan varken räkna på fingrar eller tår hur många saker som glidit in mellan dina lår”, löd en del av motiveringen som lästes upp.

I förhör berättar kvinnan hur hon tog illa vid sig av händelsen.

– Jag mådde jättedåligt och kände mig kränkt och ledsen och väldigt olustig över att alla skrattade åt mig.

Den unge man som läste upp motiveringen och delade ut "priset" åtalades vid Malmö tingsrätt för grovt förtal. Åklagaren anser att "brottet bör bedömas som grovt då särskilt integritetskränkande uppgifter av sexuellt art spreds på en skolbal inför samlade lärare och skolkamrater, vilket var ägnat att medföra allvarlig skada för målsäganden."

Tingsrätten gör samma bedömning och dömer mannen för grovt förtal. Påföljden blir villkorlig dom och dagsböter. Den dömde ska även betala 10 000 kronor i skadestånd till kvinnan.

I förhör säger mannen att han var berusad den aktuella kvällen och att varken pris eller nominering var passande, något som han även har bett kvinnan om ursäkt för.

Priset ska ha delats ut utan rektors vetskap. Men så fort uppgifterna blev kände inleddes en interutredning. Skolledningen ser mycket allvarligt på det inträffade och "fördömer det i skarpt ordalag".

Publicerad 19 November 2018 11:47