Trots falska skyltar kände mannen igen bilden som parkerade bakom honom på färjan till Polen.

Trots falska skyltar kände mannen igen bilden som parkerade bakom honom på färjan till Polen. Foto: Polisens förundersökning/Wikimedia Commons

Hittade sin stulna bil på färjan till Polen

Man döms för häleri – slipper fängelse

LIMHAMN/TRELLEBORG/STAFFANSTORP. En man från Limhamn fick bilen stulen men fann den kort därefter på en färja på väg till Polen. En man hemmahörande i Staffanstorp döms för häleri men slipper fängelsestraff.

Av
Jon Loman

En morgon i slutet på september ska en man i Limhamn köra sina barn till skolan. Han upptäcker då att bilen, en pärlemorlackad Toyota, inte längre står parkerad utanför bostaden. Han ringer 114 14 och anmäler sin bil som stulen.

En dryg vecka senare är mannen tillsammans med en vän på väg till Polen för att köpa byggmaterial. När de sitter i kön och väntar på att få köra ombord på färjan Peter Pan i Trelleborg ser de en bil de känner igen. Väl ombord parkerar en pärlemorlackad Toyota bakom männens bil. Förutom att registreringsskylten är en annan så känner mannen från Limhamn igen sin bil.

Han känner igen defekter i lackjobbet som han själv gjort, han ser sitt paraply och en första hjälpen-väska inne i bilen. Den här gången ringer mannen 112 och anmäler ett pågående brott.

Väl på plats griper polisen en polsk medborgare skriven i Staffanstorp i anslutning till Toyotan. Utredningen fastslår senare genom chassinumret att det utan tvivel är mannen från Limhamns Toyota.

Mannen som greps på färjan döms nu av Ystads tingsrätt för två brott: Brukande av falsk urkund på grund av de förfalskade registreringsskyltarna som som satt på bilen samt grovt häleri, för att ha försökt föra stöldgodset ut ur landet.

Tingsrätten bedömer att brotten ska straffas med åtta månaders fängelse men ser ingen risk i att mannen ska återfalla i brottslighet och därför blir domen villkorlig.

Publicerad 12 December 2018 14:11