En person i 65-årsåldern avled på lasarettet i Trelleborg i våras. Nu har händelserna kring dödsfallet anmälts till Ivo. Obs, bilden är ett montage.

En person i 65-årsåldern avled på lasarettet i Trelleborg i våras. Nu har händelserna kring dödsfallet anmälts till Ivo. Obs, bilden är ett montage. Foto: Mostphotos.com, Pressbild

Anmäler sjukvården efter sambons död: "Vi var varandras allt"

Kräktes slem, hade hög feber och lunginflammation

TRELLEBORG. Patienten började kräkas slem och fick hög feber. På akuten i Trelleborg kollapsade personen. När hen förbereddes för flytt till universitetssjukhuset i Malmö avled patienten. Nu anmäls händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Av
Andreas Holm

"Vi var varandras allt.", uppger den avlidnes sambo i Ivo-anmälan.

Det var i våras som personen i 65-årsåldern och sambon tog sig till akuten i Trelleborg efter att hen varit sjuk i ett par veckor och "i mycket dåligt skick". Patienten kunde inte sitta upp på grund av illamåendet. Det visade sig att hen hade 40 graders feber, och fått en lunginflammation som började behandlas med antibiotika.

Enligt anmälan var syrehalten i blodet inte bra och patienten fick därför syrgas. Efter ett besök på toaletten föll patienten ihop och läkare misstänkte att hen drabbats av en propp i ena lungan. En röntgen genomfördes, men gav inga resultat. Patienten blev allt sämre och efter två dygn på akuten avled hen under förberedelser för flytt till sjukhuset i Malmö. I anmälan beskriver sambon hur patienten fick en attack, huvudet slungades bakåt och ögonen rullade runt.

"Vi hade varit sambos i 21 år och knappt en dag utan varandra. Vi var varandras allt.", uppger sambon.

I ett svar till Ivo skriver verksamhets- och enhetschefen på lasarettet i att händelsen först blev känd när anmälan gjordes. Patienten ska haft "trötthet, nedsatt aptit och illamående sedan någon vecka" och febern steg på akutmottagningen. Enligt svaret ska även patienten sedan tidigare lidit av högt blodtryck och levercirros och fått lungförändringar efter sin kollaps, visat tecken på sepsis och därefter försämrats hastigt.

"Vi beklagar den tragiska utgången av fallet men finner tyvärr inget som hade kunnat förhindra eller förändra utgången enligt orsaksutredningen", skriver cheferna i sitt svar.

Den avlidnes sambo anser i anmälan att hen omgående skulle skickats till akuten i Malmö och misstänker även att sambon kan ha drabbats av överdos vid syrgasbehandlingen.

Publicerad 13 December 2018 13:30