Mannen får nu 131 000 kronor för att han inte kan använda sin ena tumme.

Mannen får nu 131 000 kronor för att han inte kan använda sin ena tumme. Genrebild: MOSTPHOTOS

Förstörde tummen på praktikplats – får 131 000 kronor

Staten ger ersättning för sju procents invaliditet

SKURUP / TRELLEBORG.

Mannen var på en arbetsplatsförlagd praktik när han skulle lyfta en plåt. Eftersom den inte var avgradad skars mannens tumme delvis av och han kan inte längre använda den normalt. Därför får han nu 131 000 kronor i ersättning av staten.

Av
ANDERS G BERGQUIST

Det var 2017 som Skurupsmannen, som då var i 25-årsåldern, var på en arbetsplatsförlagd praktik på ett Trelleborgsföretag. Han skulle ta i en plåt, som visade sig vara väldigt vass och bland annat skars en sena av i tummen.

Mannen opererades på handkirurgen i Malmö, men trots att de snabbt satte in behandlingen har mannen mycket begränsad rörlighet i tummen. Han har fått intyg från behandlande läkare som sedan har granskats av den statliga myndigheten kammarkollegiet, som har hand om ersättningar till personer som skadats i offentlig tjänst.

Eftersom han hade praktik under utbildning räknas det som en offentlig tjänst och intygen visade att han hade sju procents invalididet.

Kammarkollegiet har gått efter den gängse taxan och det innebär att mannen nu får 131 000 kronor i ersättning för skadan.

Publicerad 11 April 2019 00:00