Bedragarna utger sig för att vara läkare och kronofogdar. Drabbade uppmanas att kontakta polisen.

Bedragarna utger sig för att vara läkare och kronofogdar. Drabbade uppmanas att kontakta polisen. Arkivfoto: MOSTPHOTOS

Falska kronofogdar och läkare försöker lura äldre

Offren mellan 80 och 90 år gamla

TRELLEBORG/SVEDALA.

Under tisdagen anmäldes två fall av åldringsbedrägerier i Svedala och Trelleborg. På olika sätt försöker bedragarna komma in i åldringars bostäder, sannolikt för att stjäla.

Av
ANDERS G BERGQUIST

– De hittar på alla möjliga sätt att nästla sig in, som tur är lät inget av brottoffren sig luras, säger Tina Olsson som är pressinformatör vid polisen i Trelleborg.

För några månader sedan var det falska barnbarn som gällde. De ringde till mycket gamla personer och sa att de var anhöriga och behövde pengar till att köpa exempelvis en lägenhet eller en bil. De bedrägerierna har nästan slutat, men ersatts av andra varianter.

Bedragarnas mål är nu att ta sig in i åldringarnas lägenhet och två sådana försök avslöjades under tisdagen i Svedala och Trelleborg.

– I Svedala var det en kvinna i 90-årsåldern som blev uppringd av en person som sade sig vara läkare och som tänkte göra hembesök, berättar Tina Olsson.

Kvinnan ifrågasatte varför en läkare hon inte haft kontakt med skulle göra hembesök och då slängde han på luren. Kvinnans dotter kontaktade polisen som nu har upprättat anmälan om försök till bedrägeri.

En man som var drygt 80 år har också polisanmält ett bedrägeriförsök.

– Där var det en person som ringde och sa att mannen hade en skuld på 49 000 kronor hos kronofogden och att det skulle komma en person och hämta tillhörigheter för motsvarande belopp. När målsäganden sa att han inte hade någon skuld började den misstänkte bedragaren skrika och svära, säger Tina Olsson.

Mannen tog då och slängde på luren och ringde senare polisen. Den händelsen rubriceras som försök till bedrägeri.

– Det kommer hela tiden nya metoder att ta sig in i lägenheter eller få personer att föra över pengar. Det tragiska är att det nästan alltid är riktigt gamla personer som drabbas, säger Tina Olsson.

Publicerad 22 May 2019 12:47