Bland sopsäckar hittade polisen en stor mängd verktyg.

Bland sopsäckar hittade polisen en stor mängd verktyg. Foto: Polisen.

Utländsk liga döms – slipper fängelsestraff

Hävdade att verktyg låg i skogen

YSTAD.

Fem män har dömts av Ystad tingsrätt för grovt häleri. På väg ut ur landet hittades allehanda verktyg i deras fordon till ett värde uppemot 400 000 kronor.

Av
André Kvist

Det var den 7 juli som de fem männen färdades från Stockholm mot Trelleborg. Inträngda i en bil stoppades de i Trelleborg på väg mot färjan. Vid kontrollen hittades en stor andel verktyg. Bland annat skruvdragare, svets, borrmaskin och andra mindre handverktyg.

De fem männen misstänktes för grovt häleri men sade i förhör att alla verktyg hade man hittat i skogen på sin väg söderut. Enligt två personer som bistått rätten har verktygen ett värde på mellan 266 000 och 400 000 kronor, ett värde som innebär ett grovt brott.

Verktygen har man härlett till olika stölder från företag i och kring Stockholm. Samtliga i gruppen nekade till brott men rätten ansåg att deras redogörelser inte stämde överens. Man menar att det är uppenbart att verktygen är stöldgods

Fyra utav de fem männen är dömda för brott sedan tidigare. De var på väg hem till Rumänien när polisen grep dem. Enligt polisens redogörelse var det stora fordonet fullproppat med verktyg och man har inte kunnat lyckats hitta de rättmätiga ägarna till allt.

Samtliga i gruppen döms till villkorlig dom.

Publicerad 05 September 2019 00:00