Stolparna som installeras är skapade för att hindra fordon från att komma in på gåtorna. Men något hinder för eventuella terrordåd är det inte tal om.
Stolparna som installeras är skapade för att hindra fordon från att komma in på gåtorna. Men något hinder för eventuella terrordåd är det inte tal om.
Foto: Fredrik Rubin
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Buskörningarna upphör i höst

Trelleborgs kommuns nya farthinder stoppar buset, men lastbilar rår de inte på


Trelleborg. Problematiken med buskörning på stadens gågator har blivit ett stort bekymmer. Det menar Trelleborgs kommun som investerat omkring 1,3 miljoner kronor på stolpar som ska spärra av CB-Friisgatan och Algatan från september.

Under en längre tid har gångare störts av bilister som olovligen kör längs med Trelleborgs gågator. För att komma tillrätta med problemen har kommunen därför tagit ett radikalt beslut, gågatorna spärras av.

– Den olovliga körningen pågår dagligen och har tillsammans med flera smash and grab- kupper mot butiker, legat till grund för beslutet, säger Ylber Zeqiri, projektledare vid Trelleborgs kommun.

Avspärrningarna kommer att bestå av omkring 7-8 fasta stolpar i början och slutet av varje gata. En av stolparna kommer att vara höj- och sänkbar.

– Den kommer att vara nedsänkt samma tider som det idag är tillåtet att köra på gatorna för varuleveranser. Behöver någon passera vid andra tider så måste de höra av sig i förväg till kommunen så ordnar vi med det, säger Ylber Zeqiri.

I skrivande stund har fundamenten till de höj- och sänkbara stolparna kommit på plats. I veckan kommer även rören att monteras.

– Vi kommer sedan att testköra systemet ordentligt innan vi gjuter de fasta hindren, säger Ylber Zeqiri.

Från början var det tänkt att samtliga hinder skulle vara höj- och sänkbara stolpar. Men efter att ha granskat marken stod det snart klart att detta inte var möjligt.

– Gatorna är fulla av fjärrvärmeledningar och högspänningskablar. Vi var tvungna att ta beslutet att endast ha en höj- och sänkbar stolpe per avspärrning eftersom denna går ner en och en halv meter, säger Ylber Zeqiri.

Kostnaden för projektet uppgår till omkring 1,3 miljoner kronor. För summan kommer kommunen tillrätta med de olovliga körningarna, men något skydd mot terrordåd likt det som inträffade i Stockholm, är det inte tal om. Stolparna kan inte stå emot trycket av en framrusande lastbil.


Publicerad: 01. juli 2017 12:00
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få lokala nyheter
från Lokaltidningen Trelleborg

Startsidan just nu