Insänt:

Risker med influensavaccin

INSÄNT. Nu går influensasäsongen upp i högvarv och  befolkningen uppmanas på nytt att vaccinera sig, särskilt då personer som är 65+ och som får vaccinet gratis. 50 procent  hörsammade 2014-15 den uppmaningen, en av de högsta siffrorna i Europa. Skyddet då? Endast 3,4 procent enligt brittiska The Pharmaceutical Journal och där hade antalet dödsfall bland personer 65+ stigit med 40 procent jämfört med samma period förra året. Då är det helt obegripligt att Folkhälsomyndigheten påstår att: ”Vaccinet skyddar äldre mot allvarlig sjukdom eller dödsfall, MEN – man dör inte av influensan utan av sekundärinfektioner”. Att det var praktiskt taget verkningslöst var ett gigantiskt slöseri med skattepengar och något som Socialstyrelsen och Anders Tegnell, Folkhälsomyndighetens epidemiolog, nogsamt försökte sopa under mattan. Låt oss backa bandet till 2009, svininfluensans år. Pandemrixskandalen mot influensaviruset (A)H1N1 vållade 355 fall av narkolepsi i Sverige (anmälda fall fram till 2014) vilket förstörde dessa ungdomars liv för all framtid. Den klassas nu som jämförbar med Neurosedynkatastrofen på 1950-talet.

Men även årets vaccin matchar inte de cirkulerande stammarna. Att det är så uddlöst beror på att virusstammarna hela tiden muterar efter att man har tillverkat vaccinet och således är årets vaccin på nytt ett slumpskott rakt ut i mörkret. Många människor får influensa trots att de har vaccinerat sig och välgjorda studier visar att man också kan få influensa av vaccinet, särskilt äldre med svagt immunsystem, även om somliga läkare hävdar motsatsen.

Följande kommentar är typisk för människor som vaccinerats men ändå fått sjukdomen: "Jag har tagit influensavaccin två gånger och båda gångerna hade jag den värsta influensan i  hela mitt liv. Det gör jag aldrig någonsin om. Ett slöseri med tid och pengar".

Hur många läser bipacksedeln innan man får vaccinsprutan? Huvudvärk, feber, frossa, sjukdomskänsla, trötthet, smärta, svullnad, led- och muskelvärk är vanliga biverkningar enligt FASS. I Sverige marknadsförs fem vacciner: Fluenz tetra, Afluria, Fluarix, Influvac och Vaxigrip. Dessa innehåller en del obehagligheter som sprutas rakt in i blodet: Kvicksilver som lagras i hjärnan och är starkt neurotoxiskt, vidare det cancerframkallande polysorbat 80 samt formaldehyd, ett ämne som aldrig borde ges till levande varelser.
Christer Nilsson,
medicinhistoriker och författare

Publicerad 12 November 2015 15:39