Peter Kalmström, chefredaktör för  supervegobloggen.se Foto: Privat
Peter Kalmström, chefredaktör för supervegobloggen.se Foto: Privat
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Gästkrönika: Kor dör av aluminiumburkar

Peter Kalmström, chefredaktör för supervegobloggen.se

GÄSTKRÖNIKA. LRF vill höja panten på aluminiumburkar till fem kronor per burk. Ett utmärkt initiativ som säkert minskar nedskräpningen i naturen. LRF påpekar också att 5200 kor dör varje år som resultat av att de ätit skärvor av aluminium. Ett fruktansvärt lidande som måste stoppas!

Att LRF bekymrar sig för just dessa 5200 individer är bra, men man undrar ju hur kor kan vara så dumma att de äter läskburkar!? Om kon står där med sin kalv på en grön äng med gräs upp till juvret i solen, som på Bregottreklamen varför böjer hon sig ned och börjar mala sönder en burk? Självbevarelsedriften är väl grundläggande för alla djur, eller?

Sanningen är förstås att samtliga de djur som skadas av burkar äter ensilage inomhus. Fria djur äter inte burkar. Processen som gör gräs till ensilage klarar inte av att filtrera ut burkarna utan skär istället sönder dem till små sylvassa partiklar som korna inte har en chans att upptäcka innan de gör skada i magarna.

Grundproblemet är att vi har djur i fångenskap helt i onödan. Människor behöver inte mjölk från andra däggdjur, varken från hundar eller från kor. I slakthusen i Sverige dog fler än 400 000 nötdjur i skräck och plågor under 2016. Vad säger LRF om dem?


Publicerad: 08. juli 2017 10:00
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få lokala nyheter
från Lokaltidningen Trelleborg

Startsidan just nu