Petra och Marcus Ekenstierna som idag arrangerar Trelleborgs första backyard ultra-lopp.
Petra och Marcus Ekenstierna som idag arrangerar Trelleborgs första backyard ultra-lopp.
Privat
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Löpningen blev terapi efter cancern

Nu arrangerar Petra och Marcus Ekenstierna lopp


TRELLEBORG. Efter cancerbehandlingen blev löpningen som terapi för Petra Ekenstierna och hennes man Marcus. Nu har de tagit det hela ett steg längre och idag arrangerar paret det första backyard ultra-loppet i Trelleborg.

För Petra Ekenstierna är löpningen en stor del av livet och något hon verkligen brinner för. Men så var det inte för fem år sedan. Då hade hon precis genomgått en cancerbehandling och var inte i särskilt bra skick. Där och då anmälde en kollega henne till ett löplopp.

– Jag var inte någon löpare och tänkte att jag får väl gå de fem kilometerna. Men sen började jag träna lite och kunde springa mer och mer. De slutade med att jag sprang hela loppet, berättar Petra.

Och efter loppet var hon fast.

– Jag ville röra på mig och få in ett friskare tänk för att få hälsan i bra skick. Jag började spring mer och fick med mig min man ut. Efter hand blev de kortare turerna allt längre. Det blev som terapi för oss.

– I hemmet är det alltid något som stör, en tv som står på eller tvättmaskinen. Men när man är ute och springer måste man lyssna på varandra. Sen är det också väldigt rogivande att vara ute i naturen.

Från att inte ha sprungit alls blev alltså löpningen snabbt en stor och viktig del för paret.

– Den har varit väldigt viktig och varit en jättestark rehab för oss.

Det hela har lett till att paret velat dela löpningen med andra. Därför har de börjat arrangera backyard ultra-lopp.

Det första gick i Älvdalen tidigare i somras och på lördag är det dags i Trelleborg.

– Det är jättekul och intresset har varit stort. Egentligen hade vi bara 150 platser men de tog slut så fort. Så vi utökade och efter att ha tryckt in alla reserver är vi nu 212.

Loppet går ut på att man springer ett varv på exakt 6706 meter. Hinner man komma runt på en timme startar ett nytt varv när tiden gått ut. Sen springer man helt enkelt så många varv man hinner eller orkar. Rekordet för damer i Sverige ligger på 31 timmar och för herrar 33.

– Det har varit och är väldigt mycket jobb. Men det ska bli väldigt kul. vi hoppas på lagom bra väder och mycket kärlek och energi.


Publicerad: 08. juli 2017 06:00
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få lokala nyheter
från Lokaltidningen Trelleborg

Startsidan just nu