Mustaschen blev hans signum

Trelleborgaren Bo Jonsson representerar Sverige i EM i mustasch

Av
Åsa Meierkord

Åsa Meierkord

VÄLTRIMMAT. Den mäter närmare 16 centimeter mellan spetsarna, Bo Jonssons mustasch. Och det har den mer eller mindre gjort sedan han anlade den 1965.
- Folk kommer lättare ihåg en när man har mustasch, säger han och tvinnar de imponerande tofsarna mellan vana fingrar. Det började med att Bo Jonsson och en kompis som jobbade tillsammans i hotellbranschen hade hört att chefen inte gillade att hans anställda hade mustasch.
- Det vi ju tvungna att kolla om det stämde så vi odlade fram mustascher för att testa, men inget hände, så då rakade vi av dem igen, berättar Bo Jonsson och skrattar.
Efter att ha arbetat på ett hotell i England fick han dock mersmak på mustaschodlandet.
- Min chef där var skotte och hade en otroligt imponerande mustasch, så då tänkte jag att jag nog också ville ha en, säger Bo Jonsson.

"Naturell" mustasch

Sedan dess, 1965, har han haft sin mustasch som går under kategorin "naturell". - Man kan tävla i olika klasser, men naturell betyder att man inte använder någon spray eller vax, det enda man egentligen gör är att klippa den då och då och forma den mellan fingrarna, berättar Bo Jonsson. Att ha mustasch i den storleken som Bo Jonsson har, innebär att man ofta sticker ut en smula från mängden.
- Speciellt under 60 och 70-talen då jag jobbade som portier på ett hotell, då var det ofta folk som refererade till mig som "han med mustaschen", säger Bo Jonsson och skrattar igen.
Att ha en viss typ av mustasch säger också en del om vilken stil man har. - Det går ju mode i mustasch som med allt annat, men jag tycker att det tidiga 90-talet bjöd på en fler mustascher än på länge, nu har de sinat igen.
I den Svenska mustaschklubben som har drygt 35 medlemmar, måste man som medlem ha en mustasch som mäter minst 12 centimeter mellan ändarna. Mustaschen måste också vara "greppbar".
- Alltså att man kan hålla i den, handlebar på engelska, faktum är att en barn hängde sig faktiskt i min mustasch en gång, det gjorde rätt ont men den höll, säger Bo JOnsson.

Mustaschen ska vara naturligt uppåtsträvande och inga hjälpmedel som vax, spray eller liknande är tillåtet. Tom

Mustaschen ska vara naturligt uppåtsträvande och inga hjälpmedel som vax, spray eller liknande är tillåtet. Tom

"The Handlebar Club"

Klubben har sitt säte i Malmö där den också bildades för drygt 25 år sedan som en gren till mustaschklubben The Handlebar Club i England. Klubbens mål är "att främja mustaschbärandet och att framhålla gentlemannaandan".Det anordnas regelbundet tävlingar i alla möjliga mustaschkategorier runt om i världen. - Men tävlingarna är mest ett socialt forum, man träffas, ser nya platser och har roligt, mustascher är väl det vi minst pratar om, säger Bo Jonsson.
Gentlemannaandan handlar mest om att kunna uppföra sig och visa respekt. Något som nästan automatiskt verkar infinna sig om man bär en präktig mustasch.
- Det går inte att dricka och äta hur som helst, definitivt inte gräddbullar eller fastlagsbullar i alla fall, säger Bo Jonsson och ler. T
Tävlingen äger rum den 9 november i Tyskland.

Det enda man behöver göra är att tvinna musatschen uppåt på morgonen och när man känner att det behövs.

Det enda man behöver göra är att tvinna musatschen uppåt på morgonen och när man känner att det behövs.

Kända mustascher

Tangorabatt- Skådespelaren Errol Flynn, regissören John Waters. Tandborstmustasch-Skådespelaren Tom Selleck, Sven Melander, Charlie Chaplin (som hade lösmustasch). Uppåtgående smal mustasch- Konstnären Salvador Dali

Publicerad 05 November 2008 03:00