Idoldyrkan som konstutställning

Av
Åsa Meierkord

Åsa Meierkord

ROCK. Musik och rock 'n' roll är deras jobb, hobby och ständiga följeslagare i livet. Nu livar Peter Kronström, Peter Löfqvist och Nicklas Brorsson upp musikavdelningen på biblioteket med en liten utställning från egna rockupplevelser. - Man slutar aldrig fascineras av de som sysslar med rockmusik, de är en ständig inspirationskälla, säger Peter Löfqvist, studioinnehavare i Trelleborg som har tagit en del av fotografierna till utställningen.
På bibliotekets tegelvägg sitter fotografier från många olika rockfestivaler, även från fiaskofestivalen Trelleborg Rock Festival i somras.
- Det var där vi började prata om att samarbeta, så något gott kom det ut av det, säger Peter Kronström och skrattar.

Drömmar från tonårsrummet

Förutom foton från konserter sitter det även en del konstnärliga alster på väggen, bland annat har Peter Kronström bearbetat ögon från en rocksångerska, gjort loggor i glitter med Kizz och bearbetat foton av den stora idolen Suzi Quattro.
Det påminner om väggar som fanns i tonårsrum under tidigt 80-tal?
- Ha, ha, jodå, faktum är att det har nyligen kommit ut en bok om rockposters som fanns i tidningen Rockposters från 70- och 80-talet och där är jag med, jag skickade in en bild av mig själv, målad som Paul Stanley i Kizz, berättar Peter Kronström och ler.
Sedan dess har kanske konsten att dyrka sina idoler blivit lite mer förfinad. På utställningen finns också en liten samling whisky-glas, handgraverade av Peter Kronström.
- De finns i olika collections, det här är Rolling Stones-samlingen, säger Peter Kronström och visar upp det glas man ska börja med. På det står det "Start Me Up".
- Efter ett tag kan man byta till "Satisfaction", säger Peter Kronström.

ROCK ´N´ HÅL. Tittar man in i gitarren, möts man av inneboende.

ROCK ´N´ HÅL. Tittar man in i gitarren, möts man av inneboende.

Gitarr för spontan kreativitet

I utställningen finns det även en gitarr, donerad av Peter Löfqvist som besökarna ska få göra vad de vill med. - De kan skriva på den, trascha den, skrapa, det ska bli kul att se vad som händer, säger Peter Löfqvist.
Utställningen pågår fram till februari.

FÖRSTORAT. Peter Kronström sysslar mycket med bearbetning av foton.

FÖRSTORAT. Peter Kronström sysslar mycket med bearbetning av foton.

Publicerad 08 December 2008 03:00

Lokaltidningen Trelleborgs nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag