EN AV FÅ. Sylvette D Wikström, är en av 27 skånska konstnärer som visar sina verk på Köpmanmagasinet i Smyge i juni.
Foto: Åsa Meierkord

EN AV FÅ. Sylvette D Wikström, är en av 27 skånska konstnärer som visar sina verk på Köpmanmagasinet i Smyge i juni. Foto: Åsa Meierkord

Smygehuk Art Festival jurybedömd i år

118 skånska konstnärer skickade in bidrag - 27 valdes ut

Av
Åsa Meierkord

Åsa Meierkord

SMYGEHUK. En hel del etablerade konstnärer ratades när juryn vaskade fram guldkornen till utställningen Smygehuk Art Festival.
- Vi tittade inte på namnen när vi gick igenom bidragen, två tredjedelar av de antagna är relativt okända konstnärer, säger Arne K Winquist, jurymedlem.

Totalt lämnades 544 verk in till bedömning.
- Att så många skickades in är naturligtvis översvallande, säger Lennart Winquist, utställningskommissarie, Söderslätts Konstförening.
En av förklaringarna till de många bidragen är att det knappt finns några jurybedömda utställningar i Skåne, något som Lennart Winquist ser som en brist.
- Att ha varit med på en jurybedömd utställning räknas som en merit.

Ger kvalitet


Att en jury har valt ut verken ger också en viss kvalitet till utställningen.
- För att få vara med måste man ha fått minst tre av sina verk godända av en enig jury, säger Lennart Winquist.
När verken väljs ut måste man i viss mån ta hänsyn till utställningslokalen.
- Det är också stor bredd på verken, det finns både olja, akryl, skulptur, foto, grafik, berättar Lennart Winquist. Konstnärerna kommer i stort sett från hela Skåne.

Är det inte svårt att välja ut verk?

- Många tror att att man väljer efter tycke och smak, men det är helt fel, det handlar om att använda sin erfarenhet och kunskap, säger Arne K Winquist.
Utställningen har öppet dagligen i Köpmanmagasinet klockan 10-18 och pågår fram till den 27 juni.

JURY. Arne K Winquist var en av tre i juryn som valde ut konstverken. Här med en tavla i olja av Bente Bjerregaard, Hjärup.

JURY. Arne K Winquist var en av tre i juryn som valde ut konstverken. Här med en tavla i olja av Bente Bjerregaard, Hjärup.

MÅNGA NYA. Anna Rydberg, Trelleborg, är en av de mer okända konstnärer som lyckades få sin konst antagen till utställningen.

MÅNGA NYA. Anna Rydberg, Trelleborg, är en av de mer okända konstnärer som lyckades få sin konst antagen till utställningen.

Juryn bestod av de etablerade konstnärerna Arne K Winquist, arkitekt och tidigare lärare i måleri på konstakademin i Köpenhamn. Jukka Vänttinen, konstnär och grafiker, representerad på ett flertal konstmuseer i Europa och Japan. Bertil Petersson, konstnär som nyligen ställt ut i Asien.

Publicerad 28 May 2009 03:00